Ajax – APOEL Nicosia. Wie vooraf keek naar het wedstrijdschema van Groep F had al wel kunnen bedenken dat de laatste wedstrijd van Ajax een beslissende kon worden. Met voetbalgiganten als Barcelona en PSG in de poule was het misschien wel ingecalculeerd dat de Amsterdammers na de winterstop geen Champions League voetbal meer zouden spelen. Dat gegeven is ondertussen werkelijkheid geworden maar Ajax heeft nog goede kansen om een Europa League ticket te bemachtigen. Daarvoor moet het vanavond in de eigen ArenA winnen of gelijkspelen tegen APOEL Nicosia.

Goede generale

In diezelfde ArenA mocht Ajax afgelopen zaterdag in de Eredivisie al een generale repetitie spelen tegen het verrassende Willem II. Hoewel het de laatste weken stroef ging bij de Amsterdammers in de Nederlandse competitie, liet het tegen de Tilburgers weer eens zien hoe het moet. Met scherpe counters en effectief spel liet Ajax niks heel van de zo geroemde ploeg van Jurgen Streppel. Met 5-0 werden de Tricolores verslagen en dus kon Frank de Boer met een gerust hart naar de Champions League wedstrijd toe werken. Toch liep Ajax dit weekend wel wat schade op. Kolbeinn Sightorsson raakte na een harde tackle van een Willem II speler op het oog zwaar geblesseerd. Uit de eerste diagnose bleek dat het wel meeviel maar met de gedachte dat Ajax eigenlijk deze winter van de IJslander af wilde, is het een flinke aderlating.

Poolse topspits

Gelukkig voor een iedereen die Ajax een warm hart toedraagt, loopt er nog een andere goede spits in Amsterdam rond. Sterker nog, het is voor vele een raadsel waarom de Poolse Arek Milik niet elke wedstrijd in de basis start. De van Bayer Leverkusen gehuurde spits is qua doelpunten maken een waar fenomeen. Zowel bij Ajax als in de Poolse nationale ploeg schiet de spits altijd met scherp en het lijkt dan ook een logische keuze dat Ajax de optie tot koop in het contract zal lichten.

Keuze voor De Boer

Ook mét Milik in de spits zal het toch geen gemakkelijke avond worden voor Ajax. Tegenstander APOEL heeft een stug elftal met enkele uitstekende voetballers. Dat bleek ook uit de vorige onderlinge confrontatie tussen de twee. In een wedstrijd die meer weg had van een schaakspel dan van een voetbalwedstrijd, werd het uiteindelijk 1-1. Frank de Boer moet een lastige keuze maken. Laat hij zijn elftal tegen APOEL spelen zoals het deed tegen Paris Saint-Germain en Barcelona met daarbij ook het risico dat het dezelfde fouten maakt als tegen die ploegen? Of gaat hij leunen op het voordeel dat Ajax heeft en probeert hij daarmee een 0-0 over de streep te trekken?