Woensdag om 20:45 uur speelt Real Madrid in de halve finale van de Champions League tegen Bayern Munchen. De Spaanse club rekende in de kwart finale af met een andere Duitse tegenstander, Borussia Dortmund. De kampioen van Duitsland was te sterk voor Manchester United.

Twee jaar geleden was dit ook het affiche voor een halve finale in de Champions League. Bayern won thuis met 2-1 en Real zette daar in het Bernabeu dezelfde score tegenover. Uiteindelijk moesten strafschoppen een beslissing brengen. De Spanjaarden misten drie van hun eerste vier penalty’s en gingen daardoor ten onder.

Veel balbezit Real Madrid en Bayern Munchen

Beide clubs zijn graag aan de bal en dat uit zich in de percentages balbezit die ze tot nu toe in de Champions League hebben opgebouwd. De Rekordmeister voert het lijstje aan met gemiddeld 69,3% balbezit, Real staat zevende met 56%. Carlos Ancelotti, trainer van Real, laat zijn voetballers wat meer vanuit de reactie spelen. Maar met geweldenaars als Cristiano Ronaldo en Gareth Bale voorin en Angel di Mari op het middenveld is de club ook in staat tegenstanders weg te tikken, dribbelen en combineren.

Meeste schoten op goal voor Real en Bayern in Champions League

Dat deze teams veel scoren in de Champions League is niet zozeer een kwestie van efficiëntie of geluk maar van het feit dat ze de meeste kansen creëren. Bayern komt tot gemiddeld 20 doelpogingen per duel, Real tot 17. Ter vergelijking: Ajax bleef in de groepsfase steken op 13,8. Niet alle doelpogingen zijn zuiver, er moet onderscheid gemaakt worden tot “on target” en naast of over. Real komt tot gemiddeld 7,8 accurate doelpogingen per duel, Bayern tot 7,3. Geen enkele club deed het dit seizoen beter in de Champions League. De Spaanse vice-kampioen maakte al 28 doelpunten uit open spel (dus exclusief spelhervattingen), Bayern 19. De andere halve finalisten Chelsea en Atletico Madrid staan beide op 10.

Cristiano Ronaldo en Gareth Bale vormen “Pepsadilla”

Cristiano Ronaldo werd afgelopen weekend buiten de selectie van Real gehouden vanwege een knieblessure. Hij lijkt mee te kunnen doen vanavond. Bale kampte met een griepje. De Welshman wordt ook aan de aftrap verwacht. De Spaanse krant Marca, op de hand van Real Madrid, waarschuwt Bayern-trainer Pep Guardiola dat hij te maken gaat krijgen met een “Pepsadilla”. Dat woord bestaat uit Pep en het Spaanse “pesadilla”. Dat betekent nachtmerrie.
Bale was in de wedstrijden waarin Ronaldo ontbrak de belangrijkste man. Nu de Portugese superster terugkeert, zal Bale zich moeten schikken in een andere rol. In de finale van de Copa del Rey koos Ancelotti voor de formatie 4-4-2 met Bale en Karim Benzema als het aanvallende duo. Vanavond zal de trainer vermoedelijk terugvallen op het vertrouwde 4-3-3.

Carlos Ancelotti ongeslagen tegen Bayern Munchen

Over Ancelotti gesproken: als trainer heeft hij nog nooit een duel verloren van Bayern Munchen. Zes keer trof hij als trainer van AC Milan de Duitse reuzen. Vier keer won hij, twee keer werd het een gelijkspel. “Bayern heeft een vergelijkbare filosofie als Barcelona”, vindt Ancelotti. “We moeten compact spelen om de wedstrijd te controleren.”
Andersom kan Guardiola goede cijfers overleggen over zijn prestaties als trainer in confrontaties met Real Madrid. Toen hij nog trainer was van Barcelona stond hij 15 keer tegenover de Madrilenen en verloor hij slechts tweemaal. Arjen Robben concludeert: “We hebben gelukkig een trainer die weet hoe het is om tegen Real te spelen. Het is heel belangrijk om scherp te zijn, want als je even niet oplet, sta je met 2-0 of 3-0 achter. En dan kan het zomaar allemaal voorbij zijn”.

Pep Guardiola blijft

De Spaanse succescoach wuift geruchten weg dat Manchester United kans maakt om hem te strikken. Hij is niet van plan de net ontslagen David Moyes op te volgen. “Ik wil bij Bayern blijven, voor de lange termijn. Bayern is mijn club en mijn team”, zegt Guardiola.