Champions League, PAOK – Ajax. Na de 1-1 in eigen huis zal Ajax in de terugwedstrijd tegen PAOK een goal nodig hebben om de derde voorronde van de Champions League te overleven. De return begint woensdag om 20:30 uur.

Transfer Arek Milik

In de heenwedstrijd was Arek Milik al absent bij Ajax en inmiddels is duidelijk dat hij nooit meer terug zal keren in het roodwitte shirt van de Amsterdammers. De Poolse international is verkocht aan Napoli. Vermoedelijk ontvangt Ajax zo’n 30 miljoen euro voor Milik. Geen gek bedrag, aangezien hij twee jaar terug eerst werd geleend en vervolgens werd gekocht van Bayer Leverkusen voor 3 miljoen.

Zo op het eerste gezicht lijkt het een enorme aderlating dat Arek Milik is verdwenen. En de Pool was vorig seizoen met afstand de topscorer van de club. Toch was hij niet onomstreden en wilde de ex-trainer Frank de Boer hem ook wel eens buiten de basis houden. Velen zagen in hem, ondanks de prima productiviteit, geen typische, meevoetballende Ajax-aanvaller. En op Euro 2016 kwamen zijn tekortkomingen aan het licht: tegen serieuze tegenstand blijft hij onzichtbaar, want Milik is erg afhankelijk van afvoer en kan niet op eigen initiatief dingen afdwingen.

Kasper Dolberg

Vorige week maakte de Deense debutant Kasper Dolberg gelijk al zijn eerste officiële goal voor Ajax. Op de schouders van de tiener zal nu extra druk komen, maar daar zijn Scandinaviërs meestal wel tegen bestand. Hij lijkt meer een technicus dan Milik, al zal hij gezien zijn leeftijd niet zo consistent zijn als de Pool.

PAOK stuitte vorige week sowieso op een zeer jong, maar ook vrolijk aanvallend Ajax. De Amsterdammers lieten zestien doelpogingen noteren, tien meer dan de Grieken. Bij Ajax waren er zes schoten zuiver gemikt (dus tussen de palen), bij PAOK drie. Dolberg was met zes doelpogingen de gevaarlijkste man op het veld.

De drie vorige onderlinge duels eindigden allen in een gelijkspel. Daarnaast kennen beide teams al een tijdje weinig succes in de Champions League. PAOK won zijn negen vorige matches (voorrondes plus hoofdtoernooi) niet, Ajax won er maar een van de laatste tien. Voor PAOK is er dus de fijne situatie dat ook een 0-0 gelijkspel genoeg is, terwijl Ajax moet winnen of met 2-2 of een hogere score gelijk moet spelen. Bij 1-1 gaan we verlengen.

Wedden op voetbal