Om 20.45 uur trappen Manchester United en Olympiakos af in de achtste finale van de Champions League. De kampioen van Engeland verloor de heenwedstrijd met 2-0.

Manchester United glijdt af

David Moyes, trainer van Manchester United, wordt elke morgen badend in het zweet wakker. Zijn droombaan is veranderd in een nachtmerrie. Elf jaar stond hij aan het roer bij Everton, waar hij aardige resultaten behaalde en vergroeid raakte met de club en fans. Maar een mens wil hogerop, soms tegen beter weten in. De Schot mocht zijn landgenoot Alex Ferguson opvolgen bij de Red Devils uit Manchester. Hij leek in een gespreid bedje terecht tekomen: instappen bij de kampioen van Engeland, spitsen als Robin van Persie en Wayne Rooney, een schatkist propvol geld voor transfers.

Toch vond Moyes een manier om Manchester United een van de slechtste seizoenen in de afgelopen decennia te laten beleven. Normaliter heeft de club, die wereldwijd een kleine 700 miljoen fans heeft, in maart nog zicht op diverse titels. Wat is nu de stand van zaken? Uitgeschakeld in de FA Cup, kansloos voor de landstitel (zevende in de Premier League), een shockerend verlies tegen het Griekse Olympiakos. Het puntentotaal dat Man U in de competie zal behalen, is de laagste score ooit voor de club sinds die competitie door het leven gaat als de Premier League.

David Moyes mist Chris Smalling en Jonny Evans

Bovendien moet Moyes in deze cruciale return tegen Olympiakos zijn team door elkaar schudden. Verdedigers Chris Smalling (hamstring) en Jonny Evans zijn waarschijnlijk absent. Ze sloegen dinsdag de training over. Nani en Javier Hernandez komen voorzichtig terug na blessures. En wat doet Moyes met de Spaanse aankoop Juan Mata? Hij kwam voor circa 40 miljoen euro over. Op de plek die hij toegewezen krijgt, op de rechtervleugel, is Mata ineffectief. Hij heeft in zeven wedstrijden nog niet gescoord.

Olympiakos voor het eerst in dertien jaar in kwart finale Champions League?

Voor wat het waard is, Manchester United won alle vier keren dat het thuis in de Champions League een Griekse tegenstander ontving. Het doelsaldo is overtuigend: vijftien voor, eentje tegen. Ook won United dertien van de afgelopen vijftien duels in de knock-out fase van de CL. Olympiakos ontbreekt sinds 1999 in de kwart finale van de Champions League.