Zaterdag om 20:45 uur staan Real Madrid en Atletico Madrid in de finale van de Champions League. Het is de apotheose van het seizoen voor clubteam en een prima opwarmertje voor het WK voor landenteams.

Voor de 22e keer wordt bepaald wie de UEFA Champions League wint. Tot 1992 was de European Champions Club’s Cup de belangrijkste prijs van Europa, sindsdien gaat de Europa Cup door het leven als de Champions League. Ook mochten vanaf dat moment meerdere clubs per land deelnemen, zodat de term “champions” enigszins onder druk kwam te staan.

14 feiten over de 21 vorige Champions League finales

1 Van de 21 vorige finales werden er 15 beslist in de reguliere speeltijd. Zes keer waren er penaltys nodig.

2 De vaakst voorkomende uitslag is 2-1. Dat was in 5 van de 21 finales het resultaat.

3 De finale met de meeste doelpunten vond in 2005 plaats tussen AC Milan en Liverpool: 3-3.

4 Sinds 1992 heeft de winnaar van de Champions League nimmer zijn titel het daaropvolgende jaar met succes verdedigd.

5 In de 21 eerdere finales vielen er 54 goals, waarvan er 25 werden gemaakt in de eerste en 29 in de tweede helft. Vijf keer was er binnen een kwartier gescoord, zeven keer viel in het laatste kwartier nog een doelpunt. Twee keer gebeurde het in blessuretijd.

6 Het blijft wachten op een hattrick in de finale. Wel maakten vijf man, waaronder Diego Milito in 2010 en Filippo Inzaghi in 2010, twee doelpunten in de eindstrijd.

7 Spelers uit Spanje, Duitsland en Italië zijn het productiefst in de finale. Elk land van die drie staat op zeven goals in de CL-finale. Argentinië en Engeland volgen met 6, Frankrijk, Nederland en Brazilië met drie.

8 Het aantal rode kaarten valt mee: twee stuks. Daders cq. slachtoffers waren Jens Lehman van Arsenal in 2006 en Didier Drogba van Chelsea in 2008.

9 Daarnaast werden er 87 gele kaarten uitgedeeld, oftewel 4,14 per finale.

10 In reguliere speeltijd werden er 5 strafschoppen toegekend. Drie werden er benut, tweemaal ging het mis. Arjen Robben faalde in 2012.

11 Acht keer scoorde een invaller, maar de laatste was Juliano Belletti die dat namens Barcelona deed in 2006. De eerste invaller met een goal in de finale was Patrick Kluivert (Ajax) in 1995.

12 De grootste marge werd gerealiseerd in 1994, toen AC Milan met 4-0 won van Barcelona.

13 Drie spelers hebben in twee finales gescoord, te weten Raul Gonzalez, Samuel Eto’o en Lionel Messi.

14 Zes keer ging de Cup met de Grote Oren naar een Spaanse club, vijf keer naar een Italiaanse, vier keer naar een Engelse, drie keer naar een Duitse en één keer naar een Franse, Portugese of Nederlandse.