Woensdag vanaf 20:45 uur strijdt Chelsea tegen Atletico Madrid in de halve finale van de Champions League. Vorige week hielden de clubs elkaar in een potje schaakvoetbal op 0-0.

De heenwedstrijd was een match om snel weer te vergeten. Chelsea-trainer Jose Mourinho had een ultradefensief strijdplan in zijn hoofd en zijn spelers brachten het perfect in de praktijk. Atletico Madrid was te voorzichtig en ook te slim om in het mes te lopen. Het resultaat was negentig minuten geschuif, sporadisch onderbroken door een afstandsschot.

Chelsea zonder keeper Petr Chech

Bij Chelsa ontbreekt keeper Petr Chech, die dit seizoen niet meer in actie zal komen. Eden Hazard is in principe speelklaar, terwijl Frank Lampard en John Obi Mikel een schorsing opliepen. Bij Atletico is Gabi niet speelgerechtigd en is Arda Turan na wekenlange absentie hersteld van een liesblessure.

Afgelopen weekend boekten de clubs een zwaarbevochten zegen in hun nationale competitie. Atletico Madrid maakt dankzij de 0-1 tegen Valencia nog steeds kans op de Spaanse landstitel. Chelsea versloeg de Engelse titelfavoriet Liverpool met 0-2 dankzij een uitgekiende counterstrategie.

Atletico Madrid mikt op uitdoelpunt

Thuis, op Stamford Bridge, zal Mourinho zijn mannen instrueren om iets meer offensieve daden te verrichten. De nadruk ligt op het woord iets, want Chelsea kan het zich niet permitteren om gaten te laten vallen in de defensie. Als Atletico een uitdoelpunt maakt zal het namelijk zich ook terugtrekken op eigen helft en zich beperken tot counteren. En dat kan de Spaanse koploper zeer goed.

Diego Costa is bij Atleti vaak het eindstation van een aanval. De Braziliaanse Spanjaard heeft in de Champions League in zeven optredens zeven goals gescoord. Zijn rendement is 33,3% van zijn doelpogingen. In de heenwedstrijd werd hij bewaakt door Gary Cahill en John Terry, die hem beperkten tot vier doelpogingen waarvan slechts één de keeper noopte tot optreden.

Chelsea mist spits van kaliber Diego Costa

Chelsea ontbeet een afmaker met de kwaliteit en onverzettelijkheid van Costa. Samuel Eto’o zou die rol kunnen vervullen, maar de Kameroense aanvaller is de jongste niet meer en mist deze return waarschijnlijk vanwege fysieke problemen. Mourinho kiest vermoedelijk voor Demba Ba als aanspeelpunt in de spits. De Senegalees heeft een fysieke manier van spelen en is sterk in luchtduels.

Chelsea is thuis ongenaakbaar

In dit seizoen van de Engelse Premier League heeft Chelsea alle negen thuiswedstrijden tegen de negen andere clubs in de top tien gewonnen. Atletico Madrid kan even overtuigende cijfers overleggen wat betreft uitwedstrijden in de Primera Divison. De Madrilenen speelden tot nu toe uit tegen zeven van de negen andere clubs in de top tien, wonnen zesmaal en verloren nimmer.

Atletico Madrid heeft geen plankenkoorts

Het is onwaarschijnlijk dat de op dit niveau minder ervaren spelers van Atletico Madrid overweldigd worden door de atmosfeer van een return in de halve finale. Ten eerste heeft Atleti de afgelopen jaren halve finales en finales gespeeld in de Europa League. Ten tweede heeft het team dit seizoen al resultaten in uitwedstrijden behaald tegen Real Madrid, Barcelona, AC Milan en Porto, die vanavond tegen Chelsea voldoende zouden zijn om naar de finale te gaan.

Statistiek: resultaten na een 0-0 in Champions League

Sinds het seizoen 1970 – 1971 heeft 66,7% van de clubs die in de knock-out fase begonnen met 0-0 in de uitwedstrijd, toch een weg gevonden richting de volgende ronde. In de kwart finale wist Chelsea een 3-1 nederlaag uit tegen Paris Saint-Germain vervolgens ook nog om te draaien door thuis met 2-0 te winnen. Daarmee versloeg Chelsea de statistieken, aangezien het sinds de Champions League bestaat slechts 22% van de deelnemers is gelukt om na een verlies met zo`n marge toch nog de volgende ronde te bereiken.

Thibault Courtois heeft 20 clean sheets

Deze clubs zijn aan elkaar gewaagd, hanteren ruwweg dezelfde speelstijl en hebben de zelfde sterke en zwakke punten. Keeper Thibault Courtois, geleend van nota bene Chelsea, heeft dit seizoen al 20 keer zijn goal schoon gehouden. In de Primera Division heeft Atletico 88 punten – een clubrecord. Het is 40 jaar geleden dat de club voor het laatst in de finale stond van een Europees toernooi.