Woensdag om 20:45 uur speelt Standard Luik tegen Zenit St. Peterburg in de vierde voorronde van de Champions League. De winnaar ontvangt een plek in de groepsfase, de verliezer mag zijn geluk beproeven in de Europa League.

Standard Luik Europese laagvlieger

Luik heeft in de afgelopen seizoenen geen heldendaden verricht in de Europese competities. In 2008 en 2011 faalde de poging om door de kwalificaties van de Champions League heen te komen, in 2009 was Luik direct geplaatst, maar eindigde het avontuur direct na de groepsfase. In de UEFA Cup werd in 2008 wel de volgende ronde bereikt, waarna Braga te sterk bleek.

In het seizoen 2009 – 2010 mocht Luik instromen in de derde ronde van de Europa League en werden er twee ronden overleefd, tot Hamburg in de kwart finale in de weg stond. In 2012 was de achtste finale het eindstation, tegen Hannover. Vorig jaar bleef Standard steken in de groepsfase van de Europa League.

Zenit won UEFA CUP in 2006

Zenit heeft in de vorige jaren wat meer Europees krediet opgebouwd. In 2006 stond de ploeg in de kwart finale van de UEFA Cup, waar Sevilla te sterk bleek. Twee jaar later won Zenit de UEFA CUP door in de finale Glasgow Rangers te verslaan. In 2008 werd zelfs de Europese Super Cup veroverd ten koste van Manchester United. In de jaren daarna was er veel minder succes. Toch kwam de club nog tweemaal door de groepsfase van de Champions League heen, in 2012 en 2014.

Hulk

Na vier speelronden in de Russische competitie heeft Zenit twaalf punten. Twee Belgen stonden afgelopen duel in de basis: Nicolas Lombaerts en Axel Witsel. Laatstgenoemde, geboren in Luik, is geschorst en mag dus niet aantreden in de heenwedstrijd. De drie sterspelers van Zenit zijn de Braziliaan Hulk (zie foto), de Rus Arshavin en de goaltjesdief Jose Rondon. De Venezolaan kwam in januari over van Rubin Kazan en heeft in 17 duels 13 keer gescoord en 6 assists geleverd.

Guy Luzon: 5% kans

Guy Luzon, trainer van Luik, is danig onder de indruk van de tegenstander. “Ik geef ons 5%”, zegt hij zeer bescheiden. “We hebben veel pech met blessures en ook wat pech met de transfers. We zitten daarom met een smalle kern. We moeten toegeven dat Zenit van een ander niveau is. Dat is een ploeg om in de top 5 van de Premier League te spelen, met veel sterren. Als Zenit in België meedoet, wordt het kampioen.”

De trainer had graag vervangingen gekregen voor de vertrokken Vainqueur, Batshuayi en Ezekiel. De verdedigende middenvelder Ricardo Faty werd aangetrokken, maar dat is niet voldoende om alleen al de waslijst aan blessures op te vangen. Stam, Milec, Carcela, Trebel en De Sart spelen niet mee door pijntjes.

Eerdere duels

In 2007 speelde Luik in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Zenit en destijds kwamen de Belgen er niet aan te pas: 3-0 uit en 1-1 thuis. Twee jaar geleden volgde een tweeluik in de groepsfase van de CL: 0-1 uit en 1-0 thuis.