Zaterdag om 20:45 uur trappen Real Madrid en Atletico Madrid af in de finale van de Champions League. De wedstrijd vindt plaats in Lissabon, Portugal. Lees hier tien feiten over Real Madrid – Atletico Madrid.

Het begon in de zomer van 2013 met talloze voorrondes, zette zich in de herfst voort met de groepsfase en intensiveerde in de lente met de knock out fase. Vlak voordat de zomer plus het WK Voetbal aanbreekt, zijn er slechts twee teams over in de Champions League.

Atletico Madrid kersverse kampioen van Spanje

De een is Real Madrid, die opgaat voor de tiende overwinning in het belangrijkste Europese clubtoernooi. De ander is het vorige week tot kampioen van Spanje bekroonde Atletico Madrid. Een gelijkspel uit tegen Barcelona was voldoende om op de slotdag voor het eerst in 18 jaar de Primera Division te winnen. De prijs die Atleti betaalde voor dat grootse succes was het uitvallen van spits Diego Costa en middenvelder Ada Turan.

Diego Costa twijfelachtig

Slechts nieuws voor Atletico, want de Braziliaanse Spanjaard en Turk zijn nou net de smaakmakers van de ploeg. Costa heeft 27 doelpunten gemaakt in de Spaanse competitie, oftewel 35% van het totaal. Turan is een belangrijke strateeg en heeft bovendien met zijn ruige baard een imposant, Spartaans uiterlijk, waarmee hij de strijdlust van zijn teamgenoten kan opzwepen. Bij Costa zijn er problemen met de hamstring, bij Turan zijn er bekkenklachten. Fans van Atletico weten echter dat het team dit seizoen acht keer eerder van start ging zonder Costa. En hoeveel keer werd er toen verloren? Nul keer.

Xabi Alonso absent bij Real Madrid

Real Madrid mist Xabi Alonso, de verdedigende middenvelder die de twee centrale verdedigers uit de problemen kan helpen. Hij is geschorst. Cristiano Ronaldo sukkelt enigszins met zijn fitheid. Waarschijnlijk doet de Portugees vanaf het begin mee, maar heeft hij zijn normale snelheid?

Diego Simeone traint op 4-1-4-1

Diego Simeone, trainer van Atletico Madrid, heeft zijn mannen afgelopen week laten trainen in een 4-1-4-1 formatie. Wellicht is hij van plan in te spelen op de absentie van Xabi bij Real. Tegen Chelsea, in de halve finale, had Atletico weinig succes met diagonale passes richting het vijandelijke strafschopgebied. John Terry en Gary Cahill schatten de voorzetten correct in. Sergio Ramos en Pepe van Real zijn op dat gebied minder sterk. Mocht Costa ontbreken bij Atleti, dan is ook Raul Garcia in staat om precies op het juiste, laatste moment zich los te maken voor een run naar voren om een cross op te pikken.

Voor Real wordt het lastig om allen te gokken op een snelle uitbraak met Ronaldo en Gareth Bale. Atletico geeft simpelweg te weinig ruimte weg achterin. Simeone zal zijn backs Juanfran en Filipe Luis instrueren dat het hun voornaamste taak is om hun man te dekken en alleen als er geen risico aan kleeft, mogen ze de aanvallers ondersteunen.

Vier eerdere finales Atletico versus Real

Vier keer eerder stond Atletico in een finale tegenover Real Madrid en altijd won Atleti. Daarnaast is het de enige nog ongeslagen club in de Champions League. Van de twaalf eerdere CL-duels werden er zes afgesloten met een clean sheet. Daar staat tegenover dat Real de meeste goals heeft gemaakt in deze editie van de CL: 37. En Ronaldo heeft in zijn 29 vorige Champions League partijen 37 goals gemaakt, een ongelooflijk gemiddelde van 1,3 goals per duel. Dit seizoen krikt hij dat gemiddelde op met 16 goals in 10 duels.