Feyenoord – Manchester City Champions League. Na 15 jaar afwezigheid is Feyenoord weer terug in de Champions League. Maar het is meteen David tegen Goliath, want Manchester City komt op bezoek in De Kuip.

De vergelijkingen tussen Feyenoord en Manchester City gaan natuurlijk al gauw richting het verschil in geld. Feyenoord probeert de club op te bouwen met een bescheiden financieel beleid, spelers uit eigen jeugd, slim inkopen en dergelijke. Manchester City smijt de Britse ponden de transfermarkt op alsof het een lieve lust is. Alleen al deze zomer spendeerde de club van trainer Josep Guardiola 182 miljoen euro aan slechts vijf nieuwe spelers.

Van Bronckhorst gelooft in kansen voor Feyenoord

Maar Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst laat zich niet uit het veld slaan door het verschil in grootte. “We moeten reëel zijn. We spelen tegen een topteam en we weten dat het heel moeilijk gaat worden. Maar we hebben al vaker thuiswedstrijden tegen grote clubs gewonnen toen niemand dat verwachtte”, wijst hij op de 1-0 thuiszege op City’s stadgenoot Manchester United vorig seizoen in de Europa League.

Josep Guardiola inspiratiebron voor Van Bronckhorst

Zowel Van Bronckhorst als Guardiola heeft een verleden bij FC Barcelona. De trainer van Feyenoord kijkt op naar de kwaliteiten van de Spanjaard als trainer. “Een geweldige coach en manager, een inspiratie voor mij. Guardiola beheerst de kunst om zijn team in een wedstrijd van systeem te laten schakelen. Dat maakt zijn ploegen heel lastig te bestrijden. Het is dus afwachten wat ons te wachten staat en waar er iets te halen valt.”

Feyenoord ‘gehandicapt’ tegen Manchester City

Ondanks het geloof bij Feyenoord wordt het wel een beetje het verhaal van David tegen Goliath in De Kuip. Het grote Manchester City zal het meeste balbezit hebben en het meeste aanvallen. Feyenoord zal proberen met een welgemikte steen (lees counter) proberen de grote reus te vellen. “Wij moeten het vooral compact houden en de juiste momenten in de omschakeling kiezen om toe te slaan”, zoals Van Bronckhorst het omschrijft.

Maar de steen van Feyenoord is iets minder zwaar door het ontbreken van spits Nicolai Jörgensen en verdediger Ridgeciano Haps. “Het is een grote streep door de rekening dat we Jörgensen en Haps moeten missen. Maar dat zorgt er niet voor dat ik anders ga spelen. Dat bepaalt de tactiek en niet de poppetjes.”

Naar verluidt gaat Van Bronckhorst een basisplaats geven aan Soufyan Amrabat, ten koste van Jens Toornstra. En in de (waarschijnlijk vijfmans) verdediging zal Jerry St. Juste zijn opwachting maken in de Champions League. In de spits mag frequent bankzitter Michiel Kramer proberen zichzelf onsterfelijk te maken, door het ontbreken van Nicolai Jörgensen.

Wedden op Feyenoord – Manchester City

De verhoudingen zien we natuurlijk ook terug bij de odds van bookmaker Mr Green. Manchester City noteert 1.42 op de zege, Feyenoord liefst 8.15. Zelfs een gelijkspel staat op een hoge 5.25. Misschien zijn de odds van 2.05 op winst van Man City met een -1 handicap nog het beste, moet ik helaas inschatten. Lees: wedden op voetbal.

Overzicht Champions League woensdag 13 september

alle wedstrijden om 20.45 uur
NK Maribor – Spartak Moskou
Liverpool – Sevilla
Feyenoord – Manchester City
Shakhtar Donetsk – Napoli
RB Leipzig – AS Monaco
FC Porto – Besiktas
Real Madrid – APOEL Nicosia
Tottenham Hotspur – Borussia Dortmund