Dinsdag om 20:45 uur begint de kwart finale in de Champions League tussen Manchester United en Bayern München. De kampioen van Duitsland beleeft een ijzersterk seizoen, de kampioen van Engeland kwakkelt.

Manchester United hapert

Het wil Manchester United maar niet lukken om een reeks overwinningen aan elkaar te rijgen. In de Premier League staat de club zevende, te laag om zich te plaatsen voor de nieuwe jaargang van de Champions League. De langste reeks zonder nederlagen in de competitie zonder nederlagen duurde zeven wedstrijden. Dat klinkt misschien best aardig, maar er zijn zeven clubs die dit seizoen langere reeksen opbouwden, waaronder zelfs Southampton.

De oorzaken van de malaise bij de Red Devils zijn inmiddels wel bekend: de komst van de nieuwe trainer David Moyes, de diverse blessures bij Robin van Persie, een te oud wordende verdediging (Ferdinand, Carrick, Vidic en Evra zijn samen 131 jaar).

Bayern Munchen heeft geen moeite met trainerswissel

Wat een verschil met Bayern München, de Rekordmeister van Duitsland. In Bavaria verliep de trainerswissel wel met glans. Pep Guardiola kwam na een sabbatical year naar Munchen en perfectioneerde het positiespel van de titelverdediger in de Champions League. Ook aanwinst Mario Götze rendeert uitstekend met samengevoegd veertien goals en assists in 22 optredens in de Bundesliga.

Bayern combineert balbezit met efficiëntie

Bayern München combineert het streven naar een hoog percentage balbezit met effciënte doelgerichtheid. Het doel van het balbezit is niet alleen maar om aanvallen van de tegenstander te voorkomen, zoals soms het geval lijkt bij bijvoorbeeld Ajax. Als we kijken naar het aantal passes dat de spelers van beide clubs dit seizoen in de Champions League hebben gegeven, dan staat de eerste voetballer van Man United pas op de zevende plaats. Michael Carrick gaf 363 passes, de helft van Toni Kroos van Bayern.

Ook de nauwkeurigheid van de passes is bij Bayern superieur. In en rond het vijandelijke strafschopgebied slagen de Duitsers er toch nog in om 84% van da passes aan te laten komen. Bij Manchester is dat bij 66% het geval.

Duitsers schieten vaker op doel

Ook in de tabel met aantal schoten op goal domineren de Duitsers. Arjen Robben heeft al 23 doelpogingen achter de rug en Toni Kroos 19. Wayne Rooney staat op die lijst derde met 18 en Van Persie volgt met 14, maar de Nederlandse international is wekenlang absent vanwege een blessure. En in de tabel met aantal geschepte kansen is het verhaal hetzelfde. Franck deed dat al 21 keer en Philip Lahm 16 keer. Wayne Rooney staat ook op zestien, maar de nummers vier tot en met acht op de lijst spelen voor Bayern.

Voetbal is uiteraard meer dan een reeks statistieken. Toch lijkt er voor Man United weinig hoop en zal een kleine nederlaag met één goal verschil opgelucht worden ontvangen.