Dinsdag om 20:45 uur treffen FC Barcelona en Atletico Madrid elkaar in de kwart finale van de Champions League. Niet alleen in Europa, maar ook in de Primera Division zijn de clubs nog niet van elkaar af.

Atletico Madrid koploper in Spanje

Atletico Madrid is met nog zeven wedstrijden te gaan zelfs de koploper in Spanje. De voorsprong op de traditionele Grote Twee, FC Barcelona en Real Madrid, is minimaal: één en drie punten. Het team scoort ook minder goals dan die rivalen (69 stuks, terwijl de andere twee de 90 naderen), maar heeft wel de minste tegendoelpunten (22, drie minder dan Barca en tien minder dan Real Madrid).

Xavi, middenvelder van Barcelona, weet waar Atletico Madrid in uitblinkt. “Ze hebben een zeer solide verdediging en in de omschakeling leggen ze je zo over de knie. Daarnaast beschikken ze over toppers als Koke, Ardan Turan en Diego Costa. Details gaan het verschil maken.”

Koke, Courtois en Diego Costa uitblinkers

De 22-jarige Koke kan in het Spaanse elftal de opvolger worden van veteraan Xavi. Een andere uitblinker is de Belgische keeper Thibaut Courtois. Hij zorgde met een paar wonderbaarlijke reddingen ervoor dat zijn club afgelopen weekend tegen Athletic de Bilbao ongeschonden uit de strijd kwam.

Maar de meeste aandacht zal en moet uitgaan naar Diego Costa, de in Brazilië geboren en inmiddels tot Spanjaard genaturaliseerde spits. De afgelopen jaren kon niemand in Spanje tippen aan de enorme productiviteit van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Ook dit seizoen scoren zij aan de lopende band. Messi staat op 23 goals en Ronaldo maakte er in de Primera Division al 28. Costa staat daar keurig tussenin met 25 stuks.

Atletico Madrid wordt telkens leeggekocht

De tragiek van Atletico Madrid is dat het ondanks de schitterende heldendaden van dit jaar, waarschijnlijk leeggekocht wordt en komend seizoen weer opnieuw mag beginnen. Keer op keer wordt de spits van Atletico weggeplukt: Diego Forlan, Sergio Aguero, Falcao, zij maakten in de afgelopen jaren fraaie transfers naar topclubs.

In 2010 en 2012 won Atletico Madrid de Europa League. De club dreigde te groot te zijn voor het servet, te klein voor het tafellaken. Nu krijgen de Madrilenen de kans om toch toe te treden tot de Europese elite.

De drie afgelopen onderlinge duels eindigden in een gelijkspel.