Woensdag om 19:30 uur spelen Besiktas en Feyenoord om een plaats in de play-offs van de Champions League. Feyenoord verloor de heenwedstrijd met 1-2. Pas in blessuretijd maakten de Rotterdammers via een strafschop,de aansluitingstreffer die als een strohalm fungeert voor deze return.

Fred Rutten: persoonlijke fouten

Trainer Fred Rutten meent dat Feyenoord in de Kuip niet de onderliggende partij was. Maar was de nummer twee van de eredivisie dan de bovenliggende partij? Nee, dat natuurlijk ook niet. “Die wedstrijd was best wel in evenwicht”, meent Rutten. “Door twee persoonlijke fouten gaan we de mist in, daar moeten we woensdag heel alert op zijn. Ik ben er wel van overtuigd dat wij kunnen gaan scoren.”

Een optimistische inschatting van Rutten. Persoonlijke fouten zijn in het voetbal echter geen onfortuinlijke ongelukjes, zoals het omstoten van een glas melk tijdens het ontbijt. Ze zijn het resultaat van een gebrek aan vorm en kwaliteit, bijvoorbeeld bij verdediger Joris Mathijsen. En zulke fouten treden telkens op als Feyenoord Europese duels speelt.

Boulahrouz absent

Bovendien, wie moet die door Rutten beloofde goals gaan maken? Graziano Pelle is verkocht aan Southampton. De twee aankopen Bilal Basaçikoglu en Luke Wilkshire zijn te laat gecontracteerd om mee te mogen spelen in deze derde voorronde voor de Champions League. Die andere aankoop, verdediger Khalid Boulahrouz, is wel speelgerechtigd maar bleef met een knieblessure tijd. Het is wellicht een voorteken voor de rest van zijn seizoen.

Daarnaast heeft website nu.nl het feitje ontdekt dat vijf keer eerder een Nederlandse club een heenwedstrijd in een Europees tweeluik begon met een 1-2 thuisnederlaag en dat telkens de schade niet werd gerepareerd. Het overkwam Feyenoord in 1975 tegen Ipswich Town.

Lex Immers: geduld met Te Vrede

Lex Immers is inmiddels een van de meer ervaren spelers bij Feyenoord. Hij vindt dat de aanvaller Mitchell Te Vrede, die in de schaduw staat van de vertrokken Pelle, onheus wordt bejegend. Immers stond (of staat) zelf ook jarenlang bloot aan luid geuite twijfels over zijn geschiktheid voor het basisteam van Feyenoord. Inmiddels heeft hij zichzelf aardig bewezen. Hij roept Te Vrede en ook supporters op om wat geduld te hebben. “Hij heeft potentie om uit te groeien tot een goede spits en verdient een kans. Pellè was in het begin ook niet alles. Die heeft zichzelf pas later in zijn loopbaan in een betere positie gemanoeuvreerd”, aldus Immers.

Besiktas heeft zijn elf vorige Europese kwalificatierondes overleefd, Feyenoord ging bij zijn vier vorige pogingen ten onder.