Dinsdag om 20:45 uur ontvangt Besiktas in Istanboel het Londense Arsenal in de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Volgende week, na de return, mag één van deze twee zich opmaken voor de groepsfase van het grootste clubtoernooi van Europa.

Dembe Ba

Besiktas heeft in de derde voorronde afgerekend met Feyenoord en deed dat soepel en probleemloos. Direct in de uitwedstrijd te Rotterdam werd een solide fundament gelegd met een 1-2 overwinning. Begin augustus kwam daar thuis een 3-1 zege overheen, door een hattrick van Dembe Ba, overgekomen van Chelsea.

Arsenal heeft Super Cup binnen

Arsenal hoefde zich in de eerdere voorrondes niet in te spannen. De nummer vier van de Engelse Premier League geniet nu eenmaal meer voorrechten dan de nummer drie van de Turkse Super Lig. Wel heeft Arsenal al twee competitieve binnenlands wedstrijden afgerond. Eerst werd de Super Cup van Engeland gewonnen tegen Manchester City (3-0) en afgelopen weekend werd Crystal Palace verslagen (2-1).

Besiktas heeft sinds het tweeluik tegen Feyenoord geen officiele wedstrijden gespeeld. Wel werd geoefend tegen Fenerbahce (0-1 winst) en Chelsea (0-1 wint) om alert te blijven en patronen in te slijpen.

Alexis Sanchez

Jarenlang weigerde trainer Arsene Wenger van Arsenal om hoge bedragen te spenderen aan sterspelers. Liever haalde hij jonge, relatief goedkope talenten binnen, om hen vervolgens te kneden tot een echte “Gunner”. Maar in de afgelopen twee zomers heeft Wenger, gezien de stoffige prijzenkast, die zuinigheid min of meer opzij gezet. In de zomer van 2013 kwam Mesut Ozil over en dit seizoen is dik 77 miljoen euro uitgegeven aan onder meer Alexis Sanchez (Barcelona), Calum Chambers (Southampton), Mathieu Debuchy (Newcastle) en David Ospina (Nice). Thomas Vermaelen werd verkocht aan Barcelona.

Besiktas zonder Hutchison

Bij Besiktas is Atiba Hutchison (ex PSV) waarschijnlijk absent, terwijl bij Arsenal de Duitse wereldkampioenen Ozil en Lukas Podolski ontbreken. Het meespelen van hun landgenoot Per Mertesacker is onzeker. Volgend weekend speelt Arsenal uit tegen Everton en Wenger heeft de gewoonte om vrij ingrijpend te rouleren om zijn spelers fris te houden. Maar gezien de blessures, is de kans groot dat Flamini, Oxlade-Chamberlain, Campbell en Giroud minuten gaan maken.

Plaatsing Champions League: 2o miljoen Euro

Het verschil tussen blijven steken in de voorrondes of echt deelnemen aan de Champions League is minstens 20 miljoen Euro. Dat zijn bedragen die clubs die in de top mee willen draaien niet kunnen laten liggen. De mannen van Arsenal zullen vol bravoure aan de aftrap staan, want de vorige twaalf kwalificatieduels voor de groepsfase van de CL werden allemaal gewonnen. In de veertien voorgaande edities van het miljoenenbal waren The Gunners telkens present.

Als Besiktas zich plaatst is het voor het eerst in vijf jaar weer actief op het allerhoogste Europese niveau.