Dinsdag om 20:45 uur neemt Real Madrid het in de kwart finale van de Champions League op tegen Borussia Dortmund. Of eigenlijk is het andersom, want de Spaanse ploeg heeft zijn zaakjes na de 3-0 winst in eigen huis van vorige week.

Cristiano Ronaldo heeft pijntjes

Maandag sloeg de schrik om het hart van Real-trainer Carlos Ancelotti, toen zijn Portugese oogappeltje Cristiano Ronaldo tijdens de training met een verkrampte grimas op het gezicht naar de grond zeeg. De primadonna had pijn, terwijl de training pas twintig minuten geleden was begonnen. De beste fysiotherapeut van het trainingscomplex werd opgetrommeld om de schade te beperken. Ancelotti schat in: “Cristiano voelt zich wel 100 procent fit, dus we vertrouwen erop dat hij kan meedoen. We nemen echter geen risico.”

Robert Lewandowski angstgegner van Real Madrid

De Duitsers kunnen zich juist verheugen op de terugkeer van hun belangrijkste pion, te weten spits Robert Lewandowski. Allicht is het onrealistisch om van hem weer vier doelpunten te verwachten, zoals hij vorig jaar in de halve finale tegen Real Madrid klaar wist te spelen. Maar met hem in de punt van de aanval kan Borussia uiteraard de Spaanse Galactico’s meer schrik aanjagen dan zonder.

“De terugkeer van Lewandowski maakt dit een andere wedstrijd. Iedereen kent zijn kwaliteiten. Zijn ploeggenoten bij Dortmund weten hem altijd te vinden”, zegt Ancelotti. “Zijn aanwezigheid tilt de ploeg naar een hoger niveau. We gaan het speelsysteem niet veranderen, of meer behouden voetballen. Zij hebben negentig minuten om drie à vier doelpunten te scoren. Wij hebben de hele wedstrijd om dat één keer te doen. Een doelpunt voor ons zou het voor hen erg ingewikkeld maken.”

Jurgen Klopp is specialist in tweede helften

Voor Jurgen Klopp, trainer van Borussia, is het na de de drieklapper van vorige week lastig om hoopvol te zijn. Misschien is de schade beperken nog het hoogst haalbare. “Als je niet scherp genoeg bent, incasseer je meer dan drie doelpunten. En dat wil ik niet”, zegt Klopp. “In Madrid speelden we niet goed, maar kregen we wel kansen. We verdedigden niet goed en benutten niets. Dat willen we veranderen. Op dit moment zijn wij een soort specialisten van de tweede helft en is dit de tweede helft van de kwartfinale.”

Borussia Dortmund niet in topvorm

In 2012 en 2013 won Borussia zijn twee thuiswedstrijden tegen de Spanjaarden. In de Bundesliga heeft Borussia een solide reeks achter de rug met dertien punten uit zes duels. In thuiswedstrijden laten de geelzwarten het enigszins afweten met elf punten uit de laatste zes. De 2-1 overwinning op Wolfsburg van afgelopen weekend was niet helemaal verdiend en berustte meer op efficiëntie dan op overwicht.

Real Madrid gaf Ronaldo in het weekend rust, al valt nu dus te bezien of de Portugees daar voldoende door is aangesterkt. Toch werd Real Sociedad eenvoudig opgerold: 0-4. Al tien duels op rij heeft Real Madrid minstens twee goals gemaakt in de Champions League.