Champions League. “Wedstrijden om des keizers baard.” Zo worden wedstrijden genoemd die eigenlijk nergens meer om gaan. Vanavond worden er twee van zulke wedstrijden gespeeld in Groep D van de Champions League. Borussia Dortmund staat eerste en speelt een wedstrijd tegen Anderlecht, dat zich al plaatste voor de Europa League door derde te worden in de poule. Arsenal speelt uit bij Galatasaray. Het enige wat er vanavond op het spel staat, is de eerste plek in de poule. Maar ook vormbehoud lijkt een belangrijke spil in deze wedstrijden.

Borussia draagt rode lantaarn over

Borussia Dortmund, de enige echte serieuze uitdager van Bayern München in de Bundesliga. Althans, dat dacht men voor aanvang van dit seizoen. Met een fitte Reus en het behoud van spelers als Hummels en Aubameyang werd Dortmund een mooi seizoen toegedicht. Veertien wedstrijden later ziet het er plotseling heel anders uit voor de geelzwarten. Na een kleine overwinning van afgelopen weekend op Hoffenheim kwam Dortmund eindelijk weer eens van de laatste plaats af. Met veertien uit veertien staat het nu op een toepasselijke veertiende plek.

Anderlecht naar Europa League

In de Champions League is alles anders. Dortmund wist zich door een aantal overtuigende overwinningen al snel te kwalificeren voor de volgende ronde, al verloor het de laatste wedstrijd wel redelijk kansloos met 2-0 van de andere topploeg uit Groep D, Arsenal. Vanavond treft Dortmund in Anderlecht een ploeg in vorm uit België. De Brusselaars staan tweede in de Jupiler Pro League en lieten in de Champions League al regelmatig verzorgd voetbal zien. Dit leverde ze vijf punten op, hetgeen genoeg is voor Europa League voetbal na de jaarwisseling.

Ook Arsenal draait stroef

Die andere topploeg uit Groep D is dus Arsenal. De ploeg van Arsène Wenger kocht voor tientallen miljoenen versterkingen de laatste jaren maar het levert tot nu toe maar weinig op. De FA-cup winst van vorig jaar is een van de weinige lichtpuntjes in de recente historie van de Londenaren. Afgelopen weekend verloor Arsenal met 3-2 bij Stoke City en daardoor lijkt aanhaken bij de top ook dit seizoen weer een lastige opgave te worden voor The Gunners. In de Champions League lukt het tot nu toe beter, de overwinning op Dortmund stelde Champions League voetbal voor na de winterstop veilig. Vanavond reist Arsenal af naar de heksenketel van Galatasaray. De Turken, met Wesley Sneijder in de gelederen, zijn de enige die met lege handen staan na de groepsfase in de Champions League.

Overige wedstrijden Champions League vanavond

AS Monaco – Zenit St Petersburg
Benfica – Bayer Leverkusen
Liverpool – Basel
Real Madrid – Ludogorets
Olympiacos – Malmö
Juventus – Atletico Madrid