Dinsdag om 20:45 uur starten Bayern Munchen en Real Madrid aan de return in de halve finale van de Champions League. De Spaanse gasten hebben de 1-0 overwinning van vorige week op zak.

Focus Bayern Munchen verdween na kampioenschap

Bayern Munchen werd eind maart al kampioen van de Duitse Bundesliga. Dat had zijn weerslag op de strijdlust en motivatie van de spelers, want in de competitiewedstrijden daarna ontbrak het aan intensiteit en waren de resultaten beroerd. Afgelopen weekend besloot trainer Pep Guardiola dat het afgelopen moest zijn met de lamlendigheid. Werder Bremen werd met 5-2 naar huis gestuurd, alhoewel de club nog wel een voorsprong nam van 1-2.

Bayern Munchen krijgt te veel tegengoals

Bayern Munchen speelt aantrekkelijk voetbal, heeft een offensieve instelling en parkeert eerder een tandem achterin dan een grote bus. Dat maakt de club wel kwetsbaar voor counteraanvallen. In de afgelopen tien duels heeft de Rekordmeister slechts één keer geen tegengoals gekregen. Dat is voor de beste club van Europa natuurlijk een te lage score.

Critici vinden het een fout van Guardiola om middenvelder Javi Martinez aldoor in de verdediging neer te zetten. De Spaanse trainer wil op die manier Philipp Lahm vrijmaken om op het middenveld te opereren. Misschien is het een beter idee om de snelheid van Ronaldo en Gareth Bale op te vangen door Martinez te dumpen en Dante in het hart van de verdediging te koppelen aan Boateng. Een ietwat behoudende aanpak is nodig, want één goal van Real maakt het voor de titelverdediger erg lastig om de finale te bereiken. In dat geval zullen de Duitsers er minstens drie moeten maken.

In zijn acht vorige thuiswedstrijden kreeg Bayern telkens minstens één tegentreffer om de oren. Zelfs Kaiserslautern slaagde daar in, terwijl die club acteert in de Duitse eerste divisie.

Real Madrid blijft maar scoren

Real Madrid heeft in 32 van de vorige 33 duels minstens één goal gemaakt. Zij enteren deze return als lichte favorieten. Daarnaast worden de Galacticos voortgestuwd door dromen over de treble: de nationale beker is al binnen, kampioen van Spanje worden is nog mogelijk en de finale van de Champions League is in zicht.

Real Madrid is weer compleet, aangezien Cristiano Ronaldo is hersteld van klachten aan de hamstring en Gareth Bale na een paar kopjes kippensoep heeft afgerekend met de griep.

Balbezit is niet alles

Vorige week in het stadion Bernabeu had Bayern Munchen maar liefst 72% van de tijd de bal in zijn bezit. De Bavariaanse club is de koning van het balbezit, maar om Real Madrid te pijnigen is er meer nodig dan de bal rondspelen op het middenveld. De Spaanse giganten schiepen in de weinige tijd dat ze de bal hadden de beste kansen. Benzema tikte de enige goal van de avond binnen, daarna bevonden Ronaldo en Angel di Maria zich in een uitstekende positie om een tweede en derde te maken. Ze schoten over, maar Real liet Bayern diverse keren met flitsende counters naar adem happen.

Karim Benzema

Real Madrid is al jarenlang een team vol sterren. Al jarenlang genereert Ronaldo de meeste headlines in de kranten en dit seizoen voegde Welshman Gareth Bale zich bij de Koninklijken, met het duurste prijskaartje in de geschiedenis van het voetbal aan zijn kicksen. Maar let vooral ook op de Franse aanvaller Karim Benzema. Hij is dit seizoen reeds verantwoordelijk voor vijf goals en vijf assists in de Champions League. Ook in het verleden was hij productief op Europees niveau. Van de achttien CL-wedstrijden waarin hij een goaltje meepikte, won Real Madrid er vijftien en verloor het er nul.