Woensdag trappen Bayern Munchën en Manchester United om 20:45 af voor de return in de kwart finale van de Champions League. Op Old Trafford scoorden de clubs beide éénmaal: 1-1.

Bayern Munchën wint drie keer op rij niet

Een paar weken geleden was de voetbalwereld nog ondersteboven van Bayern. De Duitsers waren in een vloek en een zucht kampioen van de Duitse Bundesliga geworden – de “vroegste” kampioen ooit in Duitsland. Al 53 keer op rij was er geen competitieduel verloren. De doortocht naar de kwart finale van de Champions League veroorzaakte geen rimpeling. De aanstelling van de Spaanse trainer Pep Guardiola bleek een meesterzet.

Plots is het aura rondom de Rekordmeister wat troebeler geworden. Drie wedstrijden na elkaar is er niet meer gewonnen en dat is sinds 2011 niet meer gebeurd. De 3-3 tegen Hoffenheim was niet alarmerend, want de titel was toch al gewonnen en met het oog op de Champions League stond Guardiola het zichzelf toe om flink te rouleren.

Manchester United was snel en fel

De 1-1 uit tegen Manchester United was puur als resultaat gezien acceptabel. Het spel was daarentegen niet des Bayerns. Balbezit was er meer dan genoeg, maar vlammende aanvallen ontbraken. Man United hield de Duitsers met succes uit het eigen strafschopgebied. Arjen Robben en vooral Franck Ribery werden in toom gehouden door Vidic en Rio Ferdinand. Aan de andere kant van het veld veroorzaakte de Engelse spits Danny Welbeck voor hachelijke situatie met zijn snelheid en fysieke manier van spelen.

Toen volgde het verlies in de Bundesliga tegen Augsburg. De schellen vielen van de ogen bij voetbalfans. Zij waren na die geestdodende sliert overwinningen in de Bundesliga vergeten, dat Bayern Munchen verslaan ook nog een mogelijkheid was. Guardiola zette de negentienjarige debutanten Ylli Sallahi en Mitchell Weiser in de verdediging. Weiser leidde de goal van Augsburg in en dat kan niet zozeer hem maar wel Guardiola worden aangerekend, want Weiser is eigenlijk geen verdediger.

Moeite met Engelse clubs in Allianz Arena

De twee vorige Europese gasten in de Allianz Arena waren ook Engelse clubs. Arsenal kwam weg met 1-1 en Manchester City boog een 2-0 tussenstand om in 2-3 winst. In dat opzicht is het interessant dat Manchester United van alle clubs in de Premier League de meeste punten in uitwedstrijden heeft verzameld en na Liverpool ook de meeste uitdoelpunten scoorde.

Wayne Rooney in basis, Robin van Persie absent

Wayne Rooney zal ondanks een teenblessure in de basis starten bij de Engelse Red Devils. “We kunnen Bayern uitschakelen. We hebben genoeg goede spelers om dat te doen”, zegt de 28-jarige international. “Het wordt wel heel moeilijk. Ik zie Bayern en Barcelona als de twee beste teams in de Champions League. We moeten op ons best zijn. We zijn er klaar voor. Het wordt een geweldige wedstrijd. Ook voor de fans.”

Robin van Persie kan niet worden ingezet door Manchester United.