Ajax – Rapid Wien. Dat de return in de derde voorronde van de Champions League van vanavond tussen Ajax en Rapid Wien nog spannend is, hebben de Amsterdammers volledig aan zichzelf te danken. De ploeg van trainer Frank de Boer gaf vorige week in Wenen een comfortabele voorsprong uit handen.

Ajax – Rapid Wien

Een jeugdig Ajax speelde een ijzersterke eerste helft tegen Rapid en kwam dan ook terecht op een 2-0 voorsprong. Er waren zelfs kansen op meer treffers, maar het Amsterdamse vizier stond vaak net niet op scherp. In de tweede helft kantelde de wedstrijd, zelfs toen Rapid na een schandalige overtreding met tien man verder moest. De Oostenrijkers kwamen uiteindelijk op 2-2 en mogen daardoor nog hopen op plaatsing voor de laatste ronde in de Champions League-kwalificatie. Daarvoor zal Rapid vanavond wel minimaal één keer moeten scoren.

Geleerd van fouten vorige week

Ajax-coach De Boer rekent erop dat zijn ploeg het niet zover zal laten komen. “We hebben goed gesproken over afgelopen week. Wat wordt gevraagd tegen tien man en keuzes die je in het veld maakt”, liet hij weten op de persconferentie. “Ik heb het gevoel dat de jongens hebben geleerd van vorige week en de gesprekken die we hebben gevoerd. In Wenen ging de intensiteit in ons spel na zeventig minuten omlaag. Dat heeft ook te maken met de voorbereiding.”

Ajax favoriet tegen Rapid Wien in eigen huis

Rapid-trainer Zoran Barisic beseft dat Ajax de beste papieren heeft om door te gaan naar de play-offs. “We gaan als underdog naar Amsterdam”, meldt hij aan Die Presse. “In de heenwedstrijd leken we soms wel verlamd, als een hertje dat in een stel koplampen tuurt. We willen winnen, dus we zullen proberen om in het begin het spel te maken. Tegen Ajax moet je sowieso niet te vroeg op achterstand komen. De druk ligt bij Ajax. Wij weten waartoe wij in staat zijn, Ajax heeft natuurlijk ook een geweldig elftal. Laten we niet overmoedig zijn.”

Ajax kan hoop putten uit eerdere Europese resultaten. In het verleden speelde de club vier keer eerder met 2-2 gelijk op vreemde bodem, waarna de klus in eigen huis geklaard moest worden. Slechts één keer lukte dat niet, namelijk in het seizoen 1982/83. Toen won Celtic met 1-2 in Amsterdam, waardoor de weg naar de toenmalige Europa Cup I versperd werd. De daaropvolgende ontmoetingen met achtereenvolgens 17. Nentori Tirana (1970/71, 2-0), Torino (1991/92, 0-0) en Brondby IF (2005/06, 3-1) liepen voor de Amsterdammers allemaal goed af. Ajax – Rapid Wien begint vanavond om 20:15 uur.

Opstelling Ajax – Rapid Wien

Vermoedelijke opstelling Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Klaassen, Sinkgraven; El Ghazi, Milik, Fischer.