De naam Samuel Eto’o zong lange tijd rond in de Amsterdam ArenA, maar uiteindelijk moest het Ajax-publiek toezien hoe er vooral spelers vertrokken. De ploeg van trainer Frank de Boer lijkt dan ook vooral aan kwaliteit te hebben ingeleverd en met het oog op een zware Champions League-poule is dat nieuws niet al te best.

Lange tijd hoopten de supporters tijdens de transferperiode op een stunt van jewelste. Eto’o, de spits die in het verleden furore maakte bij onder meer FC Barcelona en Internazionale, werd serieus gelinkt aan de Amsterdamse grootmacht. De aanvaller bleek Ajax echter heel de tijd aan het lijntje te hebben gehouden en tekende uiteindelijk een contract bij het Engelse Everton. Hoewel De Boer had uitgesproken graag nog een extra spits aan de selectie te willen toevoegen, kwam het daar uiteindelijk niet meer van. De oefenmeester zal het moeten doen met het drietal Kolbeinn Sigthórsson. Arkadiusz Milik en Richairo Zivkovic. Laatstgenoemde speelt zijn wedstrijden momenteel voor Jong Ajax.

Lastig Champions League duel tegen PSG

In plaats van versterkingen gingen er bij Ajax vooral spelers weg. Zo werd Kenneth Vermeer tot verbijstering van de supporters verkocht aan aartsrivaal Feyenoord, koos Siem de Jong voor Newcastle United en voegde Daley Blind zich bij de selectie van Manchester United. Een zwaar verlies voor de regerend landskampioen, zo bleek al snel in de laatste competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Een dramatisch Ajax ging in de Euroborg met 2-0 onderuit. Lang om te treuren heeft Ajax niet, want over een week staat de eerste ontmoeting in de Champions League al op het programma. Paris Saint-Germain, waar voormalig Ajacieden Zlatan Ibrahimovic en Maxwell onder contract staan, komt op bezoek in Amsterdam.

Groepsfase overleven Champions League utopie

Ook de ambitie om eens verder te komen dan de groepsfase van het miljoenenbal lijkt voorlopig een utopie voor Ajax. De hoofdstedelingen zitten opnieuw ingedeeld in een zware poule en nemen het behalve tegen PSG ook op tegen FC Barcelona en het Cypriotische APOEL Nicosia. Een derde plaats lijkt op voorhand dan ook het hoogst haalbare, want tegen APOEL moet Ajax gewoon twee keer winnen, daar zijn geen excuses voor. Hoewel Ajax aan kwaliteit heeft ingeleverd en daar eigenlijk alleen de van FSV Mainz overgenomen Niki Zimling op huurbasis voor terughaalde, zullen de Amsterdammers het tegen PSG en Barcelona vooral moeten hebben van de thuiswedstrijd. In de Amsterdam ArenA is Ajax namelijk moeilijk te kloppen, getuige de verrassende overwinning van vorig seizoen op Barcelona (2-1).