Iemand moest het zeggen. De Bundesliga is stomvervelend. Ottmar Hitzeld, een voormalige trainer van Bayern München, flapt het er uit.

Voetbal werd al eens omschreven als een spel waarbij 22 man 90 minuten achter een bal rennen waarna Duitsland wint. De Bundesliga kan nu worden omschreven als een spel waarbij honderden mannen duizenden minuten achter een bal rennen waarna Bayern München wint.

Bayern München is nu al kampioen

De feiten spreken voor zich. De Bavariaanse club heeft na 27 van de 38 speelronden al de titel gewonnen. Twee keer werd gelijk gespeeld, alle andere wedstrijden werden gewonnen. En ruim ook. Het doelsaldo is 79 voor, 13 tegen (plus 66). Vorig jaar was het ook niet bloedstollend. In 2013 hield Die Rekordmeister de nummer twee Borussia Dortmund op 25 punten achterstand.

Van Hitzfeld, trainer van Bayern van 1998 tot 2004 en 207 tot 2008, mag het allemaal wel iets minder. “Bayern München had altijd al elf of twaalf topspelers, maar nooit zeventien of achttien. Het verschil tussen Bayern en de rest van de competitie is veel te groot. De Bundesliga verliest een deel van zijn charme”, zegt hij.

Bayern München aan banden leggen

Misschien kan de Bundesliga iets leren van de schaatsbond ISU. Om de dominantie van Nederlandse schaatsers tegen te gaan, wordt aan de stoelpoten van de lange afstanden en het allrounden gezaagd. Bayern München heeft in de Bundesliga gemiddeld 71,5% balbezit. Het is natuurlijk super oneerlijk dat die club uitblinkt in het behouden van de bal. De Duitse bond kan beslissen dat een team na tien seconden balbezit de bal bij de tegenstander in moet leveren.