Woensdag om 18:00 uur spelen Borussia Dortmund en Bayern Munchen om de Duitse Super Cup. Het tweetal heeft het Duitse voetbal al vier seizoenen in een wurggreep. Samen bezetten ze vijf van de laatste zes finaleplekken van de Duitse beker en wonnen ze de vijf laatste edities van de Bundesliga (Bayern drie keer, Borussia twee keer).

Een nauwkeurigere analyse is dat Bayern het Duitse voetbal in zijn wurggreep heeft. Al twee jaar op rij pakte het de dubbel van landskampioenschap + beker, terwijl Borussia beide keren vice-kampioen werd en in mei de bekerfinale verloor.

Ziekenboeg Bayern Munchen

Momenteel duikelt de ene na de andere speler van “Die Rekordmeister” de ziekenboeg in, waar het misschien hartstikke gezellig is. Samen bij de fysio en de arts elkaar verhalen vertellen over vreemdgaan en de nieuwe Porsche die al in de kreukels is gereden. Of misschien gedraagt niet elke voetballer zich als Andy van der Meijde. Hoe dan ook, met de waslijst aan spelers met pijntjes en serieuzere blessures en lepra en wat nog meer, kan je een heel aardig team samenstellen.

Arjen Robben hoogstens invaller

Bastian Schweinstiger, Rafinha, Arjen Robben en Franck Ribery doen niet mee of in elk geval niet in de basis, want Robben lijkt wel fit genoeg om in te vallen. En Thiago Alcántara dan? Nope, ook hij ontbreekt. Of Philipp Lahm, aanvoerder van het Duitse team dat wereldkampioen werd. Ook absent.

Trainer Pep Guardiola zou met zijn handen in het haar zitten, als hij niet een kale knikker had. “Er zijn maar acht of negen spelers fit”, zegt hij, zonder uit te leggen hoe het kan dat hij niet het exacte aantal weet. “Het is normaal dat er in deze fase van het seizoen nog niet veel spelers fit zijn. Lahm heeft nog tijd nodig maar dat is ook normaal. Ik ga niet experimenteren tegen Dortmund. Het is geen test maar een finale.”

Pep Guardiola: Reus niet nodig

Ondanks het gebrek aan topfitte voetballers wenst Guardiola niet de knip te trekken om een paniekaankoop te doen. De directie van Bayern wil bij Dortmund Mario Reus wegkapen, die zo’n 25 miljoen euro moet kosten. “Ik heb Reus of welke andere speler op dit moment dan ook niet nodig. Ik ben zeer gelukkig met de selectie”, zegt Pep.

Klopp breekt record Borussia Dortmund

Bij Borussia Dortmund staat trainer Jurgen Klopp op het punt om een clubrecord te breken. De 47-jarige bebaarde en bebrilde Klopp wordt op 23 augustus de langst zittende trainer in de geschiedenis van de geelzwarten. Nu heeft Ottmar Hitzfeld (1991-1997) dat record nog in handen. Toen Klopp in 2008 aantrad had de club een schuld van 107 miljoen euro en sluimerde het rond in de middenmoot. In 2011 werd de club kampioen van Duitsland, in 2012 volgde de dubbel, in 2013 werd de finale van de Champions League bereikt. De schuld is weg.