Hans-Joachim Watzke, algemeen directeur van Borussia Dortmund, vindt de houding van ploegen in de Bundesliga versus Bayern Munchen te slap. Hij vindt dat tegenstanders verzuimen hun beste beentje voor te zetten, zodra ze spelen tegen de Rekordmeister.

Dortmund staat al twintig punten achter op Bayern Munchen. “Het is niet echt bemoedigend om genoegen te nemen met de tweede plek, treurig zelfs”, zegt Watzke. “Met alle respect voor Bayern, dit mag ons in de toekomst niet meer gebeuren. Ik vind het knap wat Bayern doet en heeft gedaan, maar dat betekent niet dat wij en alle andere teams in de Bundesliga ons er bij neer moeten leggen.”

Vorig seizoen haalde Bayern Munchen een huzarenstukje uit, door niet alleen de Duitse Bundesliga met overmacht te winnen, maar ook de Duitse beker en de Champions League. Sinds oktober 2012 heeft de Bavariaanse club geen competitiewedstrijd meer verloren. Ook lijkt het team hard op weg om als eerste ooit de titel in de Champions League succesvol te verdedigen. Bovendien heeft de club financieel zijn zaakjes goed op orde, dit in tegenstelling tot Spaanse clubs die honderden miljoenen euro aan schulden moeten zien weg te werken.

De Bundesliga is door de suprematie van Bayern Munchen een deel van zijn opwinding verloren. Menige club laat zijn belangrijkste spelers rusten als tegen Bayern wordt gespeeld, omdat ook mer alle sterkhouders in de gelederen, de kans op winst klein is. Jens Keller, coach van Schalke 04, zei onlangs grappend dat hij tegen Bayern de spelersbus voor het goal zou parkeren, als enige redmiddel tegen een lading tegengoals. Schalke verloor overigens met 5-1.

“Zulke opmerkingen helpen niet”, zegt Watzke streng. “Trainers en bestuurders moeten zich niet zo onderdanig opstellen. Spelers pikken zulke dingen op. Zo blijft iedereen angstig.”