Afrika Cup 2015. Hoe behoudend het in de groepsfase was, zo spectaculair was het gisteren in de kwartfinales van de Afrika Cup. Een van de gevaarlijke outsiders voor de titel, Tunesië, vloog er na verlenging uit tegen het organiserend land, Equatoriaal Guinee. Ook in de andere wedstrijd was er sensatie. Congo legde het af tegen Congo DR terwijl het van te voren de betere papieren had. Vandaag wordt bepaald wie zich bij Congo DR en Equatoriaal Guinee in de halve finales voegen. Ghana speelt tegen Guinee en de kraker van de dag is zonder twijfel Ivoorkust – Algerije.

Ghana – Guinee

De wedstrijd van 17:00 is die tussen Ghana en Guinee. Ghana plaatste zich door twee keer te winnen en werd daarmee groepswinnaar. Het verhaal van Guinee is er een waar nog veel over gesproken wordt. In Poule D eindigde zowel Mali als Guinee op drie punten. Beiden landen speelden hun eerste twee wedstrijden met 1-1 gelijk waardoor hun onderlinge confrontatie in de derde wedstrijd de doorslag zou geven. Door het resultaat op het andere veld, Ivoorkust won en werd daarmee groepswinnaar, betekende een nieuwe 1-1 dat de twee ploegen op een exact dezelfde punten aantal en doelpunten verschil kwamen. Doordat de onderlinge ontmoeting dus ook gelijk eindigde werd er via het trekken van lootjes bepaald wie er door zou gaan. Tot ongenoegen van Mali werd het dus Guinee die het tijdens deze wedstrijd mag opnemen tegen Ghana.

Ivoorkust – Algerije

Ga er maar eens lekker voor zitten want deze wedstrijd moet een topper worden. Prime time om half 9 wordt er een pot gespeeld die nu al door de kenners wordt betiteld als de wedstrijd van het toernooi. Ivoorkust was voor het toernooi al de favoriet maar Algerije is de laatste jaren een Afrikaans topland in de maak. Vooral op het WK in Brazilië speelde de Algerijnen overtuigend en wisten ze het zelfs Duitsland knap lastig te maken. Ook de statistieken wijzen op een mooie wedstrijd, de twee landen speelden twee keer eerder tegen elkaar. Twee keer werd het 2-2 na 90 minuten waarvan Algerije er een won in de verlenging. Opsteker voor Ivoorkust: Gervinho is vandaag weer terug van een schorsing.