Afrika Cup 2015. Ivoorkust was gisteren de eerste ploeg die zich plaatste voor de finale van de Afrika Cup. De Ivorianen waren met 3-1 te sterk voor de Democratische Republiek Congo. Vandaag wordt er bekend wie de tegenstander van Bony en de zijne zal zijn. De wedstrijd tussen de Afrikaanse voetbalgigant, Ghana, en het organiserende land, Equatoriaal Guinea, is er in ieder geval een om naar uit te kijken!

Ghana dendert richting finale Afrika Cup 2015

Ghana staat al jaren te boeken als een van de grootste voetballanden van Afrika. Een groot probleem binnen de nationale selectie is echter altijd de discipline van de spelers geweest. Waar eerder al Sulley Muntari werd verbannen als international, kon nu ook sterspeler Kevin-Prince Boateng thuisblijven. De afwezigheid van deze spelers heeft Ghana in de loop der tijd geen windeieren gelegd maar deze Afrika Cup lijkt de omslag te zijn. Ghana begon slecht door te verliezen van Senegal maar won daarna achtereenvolgens van Algerije, Zuid-Afrika en Guinee. Met name de laatste wedstrijd, tegen Guinee dus, was er een uit het boekje. Ghana speelde degelijk en hoopte op de individuele klasse van spelers als Atsu, Ayew en Asamoah. Met 3-0 werd Guinee uiteindelijk aan de kant gezet met een halve finale plaats voor Ghana als gevolg.

Het sprookje van Equatoriaal Guinee in de Afrika Cup

Equatoriaal Guinee in de halve finale, het lijkt wel een sprookje. Het land kreeg een aantal maanden voor aanvang van het toernooi te horen dat het het organiserend land zou worden, aangezien Marokko niet meer wilde vanwege de ebola-epidemie. Equatoriaal Guinee nam vervolgens ook de plek in het toernooi over van Marokko en maakte het voor eigen publiek helemaal waar. De ploeg verloor nog geen enkele wedstrijd dit toernooi en schakelde in de kwartfinales zelfs Tunesië<.a< uit. Hoe ze het flikte? Na 93 minuten stond Tunesië nog met 1-0 voor. In de allerlaatste minuut benutte Javier Balboa een penalty waardoor Equatoriaal Guinee een verlenging afdwong. In diezelfde verlenging was het wederom Javier Balboa die de hoofdrol op zich nam. In de 102e minuut was hij het die Equatoriaal Guinee naar de halve finale schoot en daarmee de hoop op een titel in leven hield.

Ghana – Equatoriaal Guinea

De halve finale wedstrijd van de Afrika Cup 2015, Ghana – Equatoriaal Guinea, begint vanavond om 20:00 Nederlandse tijd.