Afrika Cup 2015. Oké, misschien zijn we iets te voorbarig geweest om Groep C de poule des doods te noemen. Die van vandaag, Groep D, is namelijk minstens even sterk. De laatste ploegen die nog niet in de Afrika Cup gespeeld hebben, mogen vandaag aan de bak en dat betekent nog een hoop toppers uit Afrika! Ivoorkust, Mali, Guinee en Kameroen gaan vechten voor een plekje bij de laatste acht.

Ivoorkust – Guinee

Ivoorkust geldt al jaren als absolute favoriet voor de eindzege van de Afrika cup. Toch weten de Ivoren het toernooi al sinds 1992 (meteen de enige keer dat ze kampioen werden) niet meer te winnen. Zelfs niet met de gouden lichting van Drogba, de gebroeders Kalou en de gebroeders Touré. Nu het internationale avontuur voor Drogba is afgelopen, moeten er nieuwe spelers opstaan. Spelers als Wilfried Bony. Hij maakte onlangs de transfer naar Manchester City en zal samen met routinier Yaya Touré het team moeten dragen. Nu Drogba er niet meer bij is, lijkt er ook een plekje in het team te zijn ingeruimd voor CSKA Moskou spits Doumbia. De snelle spits scoort er in Rusland al jaren op los en heeft geduldig zijn kansen bij het nationale elftal afgewacht. Bij Guinee lopen er minder grote namen rond maar de Guineezen kwalificeerde zich vrij eenvoudig. De grote man bij Guinee is Kevin Constant, de ex-speler van AC Milan.

Mali – Kameroen

Ook hier weer twee ploegen die weer eens op zoek zijn naar een goed resultaat in de Afrika cup. Mali had veel moeite met de kwalificatie voor dit toernooi. Van de zes wedstrijden won het er drie en verloor het er drie waardoor het maar net doorging. Mali heeft in Seydou Keita een echte topper in huis maar de AS Roma middenvelder die in het verleden ook voor Barcelona speelde is niet meer de jongste. Toch doet Mali het de laatste jaren goed in de Afrika cup. De vorige twee edities werd het telkens derde. Kameroen deed het een stuk beter in de kwalificatiereeks, zij verloren niet en won zelfs met 4-1 van Ivoorkust. Wel moet Kameroen het stellen zonder Samuel Eto’o, hij bedankte een aantal maanden geleden als international. Gelukkig staat zijn opvolger al klaar. Schalke 04 spits Choupo Mouting scoorde dit seizoen al negen keer voor zijn club en is er ook op gebrand zich voor de nationale ploeg te laten zien.

Uitslagen Afrika Cup 19 januari

Groep C
Ghana – Senegal 1-2
Algerije – Zuid-Afrika 3-1

Afrika Cup 2015 – 20 januari 2015

Groep D
17.00 uur Ivoorkust – Guinee
20.00 uur Mali – Kameroen

De wedstrijden van de Afrika Cup zijn live te bekijken op Eurosport.