Afrika Cup 2015. De groepsfase van de Afrika Cup is nog onderweg en gisteren werden er weer twee duels gespeeld. Gabon, de favoriet tegen Congo, kon haar rol niet waarmaken en verloor met 0-1 van het laatst genoemde land. Equatoriaal-Guinea kwam tegen Burkina Faso geen steek verder en speelde in een saai duel dan ook gelijk met 0-0. Het is dus te hopen dat de Afrika vandaag meer opschudding brengt binnen het voetbalveld. En op papier is dat best mogelijk.

Zambia – Tunesië

Voor ons Europeanen zegt het misschien wat minder veel, maar in Afrika wordt er net als bij een EK of WK bij ons toegeleefd naar het toernooi. Vandaag is het onder andere Tunesië die in actie komt. Het neemt het op tegen Zambia, een voetballand dat in het verleden weinig tot niets heeft gepresteerd. Geen grote namen, geen échte voetbalcultuur zoals wij hem hier kennen en geen aantrekkelijk voetbal. Voor Tunesië geldt een beetje hetzelfde. Alleen ondanks dat is het land wel de favoriet vandaag. Alle vier de landen in Groep B staan na één wedstrijd op een punt, maar de verwachting is toch wel dat Tunesië doorgaat als groepswinnaar. De laatste ontmoeting tussen Zambia en Tunesië was in 2010 en eindigde in 1-1.

DR Congo – Kaapverdië

De andere wedstrijd in Groep B wordt ook vandaag gespeeld en gaat tussen Kaapverdië en DR Congo. Niet de Congo van gisteren, maar de zogenaamde Republiek Congo, dat ook een eigen vlag kent. Kaapverdië en DR Congo spreken ook niet voor zich, maar doen meestal wel mee aan de Afrika Cup. De twee landen kennen net als Zambia en Tunesië geen grote sterren en zijn normaal gesproken niet vergelijkbaar met Afrikaanse voetbalgrootmachten als Ivoorkust en Nigeria. De twee landen die vandaag in actie komen staan dus ook allebei op één punt en zijn dus beide gebaat bij een overwinning. Winst zal een grote stap richting de volgende ronde betekenen. In 2005 speelden Kaapverdië en DR Congo voor het laatst tegen elkaar, en toen was Kaapverdië met 2-1 te sterk.

Uitslagen Afrika Cup 21 januari

Groep A
Equatoriaal Guinee – Burkina Faso 0-0
Gabon – Congo 0-1

Afrika Cup 2015 – 22 januari 2015

Groep B
17.00 uur Zambia – Tunesië
20.00 uur DR Congo – Kaapverdië