Afrika Cup 2015. Er wordt vaak over Afrikaans voetbal gezegd dat er weinig tactiek bij komt kijken. Wie de resultaten van de eerste groepswedstrijden erbij pakt, weet dat dit niet meer het geval is. De wedstrijden hadden vaak meer weg van een tactisch schaakspel dan van een voetbalwedstrijd, een interessante ontwikkeling in het Afrikaanse spelletje. Van de eerste acht wedstrijden eindigde er vijf(!) in een gelijkspel en werd er slechts een keer meer dan drie doelpunten gescoord. Vandaag is poule A weer aan de beurt in de Afrika Cup en is het hopen op wat meer doelpunten.

Equatoriaal Guinee – Burkina Faso

Burkina Faso was een van de drie ploegen die geen punten wist te pakken in de eerste wedstrijd. Het verloor met 2-0 van Gabon. Opvallend genoeg was Burkina Faso een van de beter spelende ploegen tot nu toe. Het speelde aanvallend voetbal en creëerde veel kansen die het niet wist te benutten. Maar liefst acht keer werd er op goal geschoten zonder doelpunt tot gevolg. Equatoriaal Guinea behaalde een knap punt tegen Congo. Ze lieten de Congolezen het spel maken en waren spijkerhard in duels. Lang leek het er op dat ze er zelfs met een gestolen overwinning vandoor gingen na een vroeg doelpunt van spits Nsue maar in de 87e minuut maakte Congo nog de gelijkmaker. De verwachting is dat Burkina Faso vanavond weer het spel gaat maken maar het moet daarbij oppassen dat het niet weer in de val van een verdedigende tegenstander loopt.

Gabon – Congo

Gabon is dus het schoolvoorbeeld van een ploeg die draait op tactiek en discipline. De Gabonezen werden werkelijk van de mat gespeeld door Burkina Faso maar bleef hopen op die paar kansjes die elke wedstrijd komen. En als die kansen dan kwamen, gingen ze er ook in. Gabon liet zien dat het met stug verdedigen en gokken op de kwaliteiten van Aubameyang een goed resultaat kan behalen. Diezelfde Aubameyang maakte de 1-0. Collega-aanvaller Evouna zorgde voor de 2-0 en gooide daarmee de wedstrijd in het slot. Tegen Congo zal waarschijnlijk weer hetzelfde spelletje gespeeld worden. De Congolezen houden er namelijk ook van om het spel te maken en hebben met Dore en Bifouma twee levensgevaarlijke spitsen in de gelederen.

Uitslagen Afrika Cup 20 januari

Groep D
Ivoorkust – Guinee 1-1
Mali – Kameroen 1-1

Afrika Cup 2015 – 20 januari 2015

Groep A
17.00 uur Equatoriaal Guinee – Burkina Faso
20.00 uur Gabon – Congo

De wedstrijden van de Afrika Cup zijn live te bekijken op Eurosport.