Afrika Cup 2015. Het toernooi om de Afrika Cup werd zondag een prooi voor Ivoorkust, dat na een zinderende strafschoppenserie de meerdere van Ghana was. Aan de hand van drie punten blikken we terug op een veelbewogen toernooi.

3. Bizarre ontknoping in groepsfase Afrika Cup

Zelden zal de ontknoping van de groepsfase van een eindtoernooi zo bizar zijn geweest als die in Groep D van de afgelopen Afrika Cup. Guinee en Mali eindigden in de groepsfase van de Afrika Cup exact gelijk qua onderling resultaat, doelsaldo, doelpunten voor en doelpunten tegen, waardoor er een loting aan te pas moest komen om te bepalen wie er door mocht naar de knock-outfase. Kortom: kop of munt? Mali moest het uiteindelijk ontgelden.

2. Acrobatisch doelman Congo

De voetballiefhebber zal de naam van Robert Kidiaba niet snel meer vergeten. De doelman van DR Congo baarde opzien door tijdens de stafschoppenserie in de troostfinale tegen Equatoriaal Guinea zijn tegenstander op opmerkelijke wijze van de wijs te brengen. Met een heuse salto boezemde Kidiaba de strafschoppennemers angst in. Een aanpak die blijkbaar werkte, want Congo won en veroverde zodoende de bronzen plak. Kidiaba vierde dat vervolgens met een geheel zelfbedacht dansje.

1. Strafschoppengeweld in finale

De finale tussen Ivoorkust en Ghana was in de reguliere speeltijd weinig hoogstaand, maar de strafschoppenserie maakte veel goed. Ivoorkust begon de serie nog dramatisch, want Wilfried Bony en Gadji Tallo misten de eerste twee strafschoppen. Ghana kwam daardoor op een 2-0 voorsprong, maar nummer drie en vier werden vervolgens gemist. Vervolgens ontstond er een lange periode van productiviteit. Spelers als Salomon Kalou en Wilfried Kanon maakten geen fout, waarna het uiteindelijk aankwam op de doelmannen van beide landen.

Ghana-sluitpost Brimah Razak faalde, waarna Boubacar Barry Ivoorkust de eerste Afrika Cup-winst in 23 jaar kon bezorgen. De doelman van het Belgische SC Lokeren liet dat buitenkansje zich niet ontnemen en deed wat er van hem gevraagd werd. Saillant detail: ook 23 jaar geleden wisten Ivoorkust en Ghana in de reguliere speeltijd geen doelpunten te maken, waardoor een strafschoppenserie ook toen de beslissing moest brengen voor beide landen.