Afrika Cup 2017. Na verrassend puntenverlies voor Algerije en Tunesië gisteren, hoopt Ivoorkust vandaag op een ‘verwachte’ uitslag. Ook Marokko komt in actie, met Karim El Ahmadi.

Marokko heeft pittig geloot voor het Afrikaans kampioenschap voetbal en maar moet wel als tweede in de groep kunnen eindigen. Op het Afrika Cup speelschema staat vrijdag de wedstrijd tegen Togo gepland en volgende week dinsdag staat Marokko – Ivoorkust op het programma.

Programma Afrika Cup: Ivoorkust – Togo

Met nationaal icoon Didier Drogba werd Ivoorkust in de afgelopen tien jaar op de Africa Cup of Nations, twee keer verliezend finalist en een keer vierde. Maar juist zonder de charismatische spits pakte het land in 2015 eindelijk na 23 jaar weer de titel. Veel helden van toen zijn er nu weer bij, zoals Salomon Kalou en Wilfried Bony. Maar ook een aantal is er niet bij. Bondscoach Michel Dussuyer heeft bijvoorbeeld Gervinho thuis gelaten en Yaya Touré (aanvoerder in 2015) is gestopt als international.

Natuurlijk is Ivoorkust dan nog steeds ijzersterk, vooral met het duo Kalou/Bony voorin. Tegenstander Togo was het afgelopen decennium alleen in 2006 en 2013 aanwezig op het Afrikaans kampioenschap voetbal. Maar het land mag niet onderschat worden.

Weliswaar is Emmanuel Adebayor (het hele seizoen al zonder club) de enige redelijk bekende speler voor ons, maar het land heeft wel een zeer ervaren ploeg meegenomen naar Gabon. Ivoorkust moet dus scherp zijn, maar vooral op Adebayor: hij heeft in zijn eentje meer goals gescoord dan de rest van de selectie, 30 om 27.

Congo DR – Marokko

Afrikaans kampioenschap voetbal GettyGroep C in het Afrika Cup speelschema is een pittige groep, en dat komt voornamelijk door Marokko. Het land zou in 2015 de Afrika Cup organiseren, maar trok zich terug vanwege de dreiging van het ebolavirus. Daardoor, en door het missen van het WK voetbal, zat Marokko in pot 3 bij de loting.

Uit pot 1 kwam dus titelverdediger Ivoorkust en uit pot 2 DR Congo, de nummer drie van de vorige Afrika Cup. En dan ligt bondscoach Hervé Renard ook nog onder vuur omdat hij Hakim Ziyech heeft thuis gelaten bij Ajax. Feyenoord-middenvelder Karim El Ahmadi is er wel bij, net als aanvoerder Mehdi Benatia van Juventus.

Tegenstander DR Congo heeft in Dieumerci Mbokani zijn sterkste troef. De 31-jarige aanvaller speelt met Hull City weliswaar in het Engelse Championship, maar hij is met 18 treffers in 37 interlands een gevaar voor de verdediging van Marokko. Die verdediging is overigens wel heel sterk. Want de afgelopen twee jaar kreeg het in 15 interlands slechts vijf tegengoals te verwerken. Dus Mbokani en zijn teamgenoten moeten vechten tegen een sterke muur.

Gokken op Afrika Cup

Ivoorkust zal zijn rol als titelfavoriet serieus op zich nemen. Het land is met 1.52 op winst bij bookmaker 888Sport natuurlijk favoriet tegen Togo, dat 7.00 op een zege noteert. Winst van Ivoorkust met een goal van Salomon Kalou staat op een fijne 4.00. Marokko kan het een stuk lastiger krijgen volgens 888sport: zij staan op 2.50, tegenstander DR Congo op 3.25. De 1.74 dat niet beide teams hier scoren, is een mooie optie. Lees ook: wedden op voetbal.