Afrika Cup. Geen tijd voor pauzes tijdens de Afrika Cup. De openingswedstrijden zitten er nog maar net op of de volgende twee voetbalpotten staan alweer op het programma. Vandaag is het de beurt aan poule B. In de tweede groep van het toernooi gaat het tussen Congo DR, Zambia, Tunesië en Kaapverdië. En dat betekent een verrassing, een recente winnaar, een favoriet en een aantal goede bekenden.

Zambia – Congo DR

Een sprookje was het drie jaar terug toen Zambia uit het niets de Afrika Cup won. Met louter onbekende spelers. Na een al ongelooflijke reeks wisten de Zambianen de finale te halen die ze moesten spelen tegen de grote favoriet, Ivoorkust. De Ivorianen, die nog steeds wachten op een hoofdprijs met de gouden generatie, beten zich stuk in het stugge Zambia en de wedstrijd liep uit op penalty’s. Dat deze strafschoppenreeks gewonnen werd door de underdog kon menig voetballiefhebber met een klein hartje wel bekoren, het sprookje was geschied. Een jaar kwam Zambia overigens niet verder dan de eerste ronde op het toernooi. De tegenstander van vandaag, Congo DR, is een ploeg die zich knap achter Kameroen en Ivoorkust wist te plaatsen voor het toernooi. Bij Congo DR is spits M’Bokina de absolute smaakmaker.

Tunesië – Kaapverdië

De tweede wedstrijd van de avond is een hele interessante. Tunesië heeft namelijk een degelijke ploeg die toch ook wel wordt gezien als een van de outsiders voor de titel van dit jaar. In de kwalificatiereeks verloor het geen enkele wedstrijd en won het onder andere twee keer van Egypte. De ploeg heeft geen uitgesproken vedetten meer als pak ‘m beet tien jaar geleden maar de Belgische coach Leekens heeft een goed collectief weten te kneden. Kaapverdië dan, het land met het Nederlandse tintje. Bij de Kaapverdianen doen namelijk twee spelers uit de Eredivisie mee. Jeffry Fortes van FC Dordrecht en Toni Varela van Excelsior. Voor een andere Dordrecht-speler, Josimar Lima, kwam er geen goed nieuws. Hij was er twee jaar terug bij toen Kaapverdië tijdens het Afrika cup-debuut de kwartfinales haalden maar werd deze keer niet geselecteerd door de bondscoach. De Kaapverdianen verwierven twee jaar terug veel lof door hun aantrekkelijke voetbal maar werden uiteindelijk uitgeschakeld door de Afrikaanse voetbalgigant Ghana.

Uitslagen Afrika Cup 17 januari

Groep A
Equatoriaal Guinea – Congo 0-2
Burkina Faso – Gabon 1-1

Afrika Cup 2015 – 18 januari 2015

Groep B
17.00 uur Zambia – Congo DR
20.00 uur Tunesië – Kaapverdië