Marokko – Ivoorkust Afrika Cup 2017. Na twee groepswedstrijden en op het randje van uitschakeling staat Ivoorkust er zwaar voor in het Afrikaans kampioenschap voetbal. Alleen winst op Marokko kan ze nog redden.

Het lijkt wel de vloek van de titelverdediger. Na de derde titel op rij voor Egypte in 2010, ging het de regerend kampioen drie keer slecht af: Egypte kwalificeerde zich niet voor 2012, Zambia (winnaar in 2012) vloog er in 2013 uit in de groepsfase en Nigeria (winnaar in 2013) kwalificeerde zich niet voor 2015. Een vroege exit dreigt nu ook voor Ivoorkust na de 0-0 tegen Togo en 2-2 tegen DR Congo.

Afrika Cup 2017: Marokko – Ivoorkust

Vooral voorin lijkt bondscoach Henri Dussuyer maar niet de juiste poppetjes neer te kunnen zetten. Tegen Togo mochten Salomon Kalou, Jonathan Kodjia en Wilfried Zaha het nog proberen. Maar na de doelpuntloze remise bleef van het aanvalstrio alleen Zaha over tegen DR Congo, en werd hij ineens vergezeld door Wilfried Bony en Max Gradel. De zeer ervaren Kalou kreeg slechts een kwartiertje.

Wie er nu ook voorin staan, Ivoorkust moet vol op de aanval. Want na twee van de drie groepsduels staat DR Congo op vier punten, Marokko op drie, Ivoorkust op twee en Togo op één. Niets anders dan winst is dus genoeg voor de winnaar van 2015 om te overleven in de African Cup of Nations editie van 2017. Voor Marokko ligt het anders: Een gelijkspel is genoeg om Ivoorkust af te houden, maar ook Togo, want Marokko won het groepsduel met Togo. Zie hier het volledige speelschema Afrika Cup 2017.

Hervé Renard met Marokko naar de titel?

Mede door het koloniale verleden van Frankrijk (waardoor veel Afrikaanse landen Frans als officiële taal hebben) zien we vaak Franse bondscoaches terug op de Afrika Cup. Dit jaar ‘slechts’ vier, maar drie ervan in groep C. De bondscoach van Marokko, Hervé Renard, kwam recentelijk nog onder vuur doordat hij Hakim Ziyech niet opnam in zijn selectie.

Maar als zijn Marokko vanavond niet verliest, lijkt Renard zijn gelijk te krijgen. En hij heeft de geschiedenis aan zijn kant. Want in 2012 coachte hij Zambia naar de titel, en twee jaar geleden bracht hij Ivoorkust de Afrika Cup waar het land al 23 jaar op wachtte. Nu hoopt de pas 48-jarige Renard, zelf nooit een begenadigd voetballer, op een hattrick aan titels.

Zijn ervaring zorgde er in elk geval voor dat Renard niet in paniek raakte toen Togo op 1-0 voorsprong kwam, nadat Marokko al het eerste groepsduel van DR Congo had verloren. “Ik weet nog dat we in 2015 de eerste twee groepsduels gelijk speelden met Ivoorkust. Maar we bleven rustig en wonnen het laatste duel met 1-0.” Met de ‘Nederlandse’ inbreng van Karim El Ahmadi en Mbark Boussoufa kwam Marokko sterk terug en won het met 3-1. Goals zijn nu dus niet eens nodig om ten koste van Ivoorkust de kwartfinales van het Afrikaans kampioenschap voetbal te bereiken.

Wedden op Marokko – Ivoorkust

Programma Afrika Cup 2017 – 24 januari

20.00 uur: Togo – Congo-Kinshasa
20.00 uur: Marokko – Ivoorkust