De tweede speelronde in de groepsfase van de Afrika Cup 2017 gaat vandaag verder met om 17:00 uur Algerije tegen Tunesië, gevolgd door Senegal tegen Zimbabwe om 20:00 uur.

We richten onze blik dus op groep B, waarin toch wel wat zwaargewichten van het Afrikaanse voetbal zijn samengeveegd. Algerije won de Africa Cup of Nations in 1990 en was daarna nog minstens vijf keer present in de kwartfinale.

Afrika Cup 2017: Algerije – Tunesië

De huidige selectie van Algerije bevat enkele namen die nu al tot de legendes van het Algerijnse voetbal behoren, zoals Islam Slimani en Riyad Mahrez, beide van de Engelse kampioen Leicester. En Yacine Brahimi speelt al drie jaar in de basis bij FC Porto.

Ook Tunesië was eenmaal de sterkste van zijn continent. Dat gebeurde in 2004 en daarna volgde nog vier keer een plek in de kwartfinale. Het allergrootste deel van de selectie speelt in de nationale competitie en zal daarom opkijken tegen verdediger Aymen Abdennour, die zijn brood verdient bij Valencia.

Behoedzame wedstrijd

programma Afrikaans kampioenschap voetbal 2017 GettyAlgerije kwam in de eerste wedstrijd op de Afrika Cup niet zo best voor de dag tegen Zimbabwe en had twee treffers van Mahrez nodig om nog een puntje mee te nemen. De problemen lagen vooral achterin, terwijl Tunesië tegen Senegal (0-2) hartstochtelijk aanviel maar de kwaliteit miste om balbezit op gevaarlijke plekken slim uit te spelen.

Deze Noord-Afrikaanse clash zal vermoedelijk een behoedzame pot opleveren, want voor beide is een nederlaag in potentie noodlottig. Het is een generalisatie, maar landen uit deze regio stoppen vaak wat meer tactische overwegingen in hun speelplan.

Senegal – Zimbabwe

De Warriors uit Zimbabwe behoren dan weer niet tot de Afrikaanse voetbalelite. Dit is pas de tweede deelname aan het Afrikaans kampioenschap voetbal en alleen volgers van de Zuid-Afrikaanse competitie zullen enkele namen herkennen. Een leuke lijst namen is het trouwens wel: wat te denken van Teenage Hadebe die speelt voor Chicken Inn?

Senegal bereikte in 2002 de kwartfinale van het WK voetbal en is daarmee een van de drie Afrikaanse landen die dat ooit heeft geflikt. “Les Lions de la Teranga” stonden na een half uur al op 2-0 tegen Tunesië en hadden daarna de nodige moeite om de marge te handhaven. Deze selectie met vooral spelers uit de Franse en Engelse leagues barst echter van de potentie en heeft nog veel ruimte om in het toernooi te groeien.

Voorspellingen Afrika Cup 2017