De tweede dag van de Afrika Cup 2017 met vandaag twee outsiders voor de titel. Algerije wil een gelofte inlossen, Tunesië moet volgen in dezelfde groep.

27 jaar geleden, in 1990 in eigen land, stond Algerije voor het laatst in de finale van een Afrikaans kampioenschap voetbal. Die wonnen ze prompt ook, met een gouden generatie.

Afrika Cup 2017: Algerije – Zimbabwe

Een generatie die in de jaren ’80 in vijf Afrika Cups al vier keer de halve finale hadden gehaald, en die de WK’s van 1982 en 1986 hadden gehaald. Daarna viel Algerije in een sportief gat, waar men nu uit lijkt te klimmen. Want er wordt gesproken over een tweede gouden generatie.

Islam Slimani grote man bij Algerije

De huidige groep plaatste zich voor de afgelopen twee edities van het WK voetbal en speelde twee jaar geleden de kwartfinale op de Afrika Cup. Voor deze editie is Algerije qua ranking (gebaseerd op de grote toernooien van de afgelopen vijf jaar) als derde geplaatst, achter Ivoorkust en Ghana.

En dat komt veelal door een ervaren middenveld en aanval: het trefzekere aanvalsduo Islam Slimani en El Arabi Hillel Soudani, en de middenvelders Riyad Mahrez (voetballer van het jaar in de Premier League vorig seizoen) en Yacine Brahimi. Opvallende afwezige is Sofiane Feghouli.

Algerije titelkandidaat

Algerije is in het openingsduel van het Afrikaans kampioenschap voetbal 2017 zwaar favoriet tegen Zimbabwe, dat qua ranking een na laatste is. Het land staat 102 op de FIFA-ranking, Algerije 38.

Zimbabwe is er voor het eerst sinds 2006 weer bij op de Africa Cup of Nations, met een toch redelijk ervaren team. Dat team wist Guinea uit te schakelen in de kwalificatie, toch een kwartfinalist in 2015. Maar tegen titelkandidaat Algerije zal het een stuk zwaarder worden.

Afrika Cup programma: Tunesië – Senegal

Algerije moet wel met winst beginnen, want de andere twee landen in de poule zijn erg gevaarlijk. Tunesië staat maar drie plekjes lager op de FIFA-ranking en Senegal maar één plekje (Tunesië 35 en Senegal 32). Tunesië won het voetbaltoernooi in 2004 en was daarna nog eens goed voor vier kwartfinales in zes edities. En dat is knap met een selectie die voor het leeuwendeel actief is in het eigen land. Slechts vijf spelers verdienen hun geld in Europa.

Wat dat betreft is Senegal een stuk internationaler: onder meer vijf spelers in de Premier League, zeven in de Franse Ligue 1 en drie in Turkije. Bekende spelers als Sadio Mané, Moussa Sow, Cheikhou Kouyaté en Kalidou Koulibaly hebben daardoor een streepje voor op hun Tunesische tegenstanders, die in eigen land elkaar veelal als ploeggenoot hebben of als tegenstander.

Bovendien zou de nummer 2 van deze groep in principe titelverdediger en grote Afrika Cup favoriet Ivoorkust, tot de finale kunnen ontlopen. Bij Senegal zal men daarom ook hoop hebben dat dit hun jaar wordt: zij horen bij 8 van de 16 deelnemende landen die de Africa Cup of Nations nog niet hebben gewonnen.

Wedden op Afrika Cup 2017

Bookmaker 888Sport heeft zich ook verdiept in de Afrika Cup en ziet dezelfde favorieten als ik. Algerije staat op 1.55 om met winst op Zimbabwe te beginnen. Senegal is met 2.15 ook favoriet tegen Tunesië, dat 3.80 op de zege noteert. Een combi weddenschap van Algerije en Senegal levert mooie odds op van 3.33. Lees ook: wedden op voetbal.