Afrika Cup 2015. Dat het voetbal van de Afrika Cup niet altijd van de bovenste plank is, doet niks af aan de spanning tijdens het toernooi. Elk land heeft nu twee groepswedstrijden afgerond maar nog geen een ploeg is zeker van de volgende ronde. Sterker nog, er zijn verschillende ploegen die bovenaan staan in de poule en zelfs dan nog niet veilig zijn. Zo ook in Poule A, waar Congo en Gabon op de plekken staan die recht geven op een plek in de kwartfinales. Als het aan Equatoriaal Guinea en Burkina Faso ligt gaat dit feestje echter niet door.

Gabon – Equatoriaal Guinee

De verschillen zijn ontzettend klein in Poule A. Gabon ging voortvarend van start door met 2-0 de eerste wedstrijd van Burkina Faso te winnen maar verloor daarna van een stug Congo. Gabon is echter nog steeds een van de favorieten in de poule en heeft alles nog in eigen hand. Een overwinning vandaag op Equatoriaal Guinee betekent de volgende ronde, maar bij een gelijkspel of verlies ligt alles nog open. Equatoriaal Guinee heeft een iets grotere last op haar schouders. Het verloor dit toernooi nog niet maar wist ook nog niet te winnen en staat daardoor na twee wedstrijden pas op twee punten. In een aantrekkelijke wedstrijd tegen Burkina Faso kwamen beiden landen niet tot scoren waardoor het organiserend land vandaag moet winnen om een ronde verder te komen.

Congo – Burkina Faso

Dan de nummer een tegen de nummer laatst van deze poule. Congo staat er goed voor. Het wist met 1-0 te winnen van Gabon en speelde haar eerste wedstrijd gelijk tegen Equatoriaal Guinee. Deze positieve resultaten hebben er voor gezorgd dat Congo aan een puntje meer dan genoeg heeft in de laatste groepswedstrijd. Tot een ‘gentlemens agreement’ zal het vanavond echter niet komen aangezien Burkina Faso alleen genoegen mag nemen met een overwinning. Het land haalde tot nu toe pas één punt en staat daarmee dus onderaan. Een overwinning zou er echter voor zorgen dat het nog heel spannend wordt in deze poule. Die overwinning moet dan wel met meer dan een doelpunt verschil zijn want dan komt Burkina Faso namelijk qua doelsaldo voorbij Congo.

Uitslagen Afrika Cup 24 januari

Groep D
Ivoorkust – Mali 1-1
Kameroen – Guinee 1-1

Afrika Cup 2015 – 24 januari 2015

Groep A
19.00 uur Gabon – Equatoriaal Guinee
19.00 uur Congo – Burkina Faso