Afrika Cup 2015. De eerste kwartfinalisten van de Afrika Cup zijn bekend. Congo en Equatoriaal Guinee wonnen gisteren beiden hun wedstrijd en dat was genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Vandaag komen daar nog twee Afrikaanse naties bij. In Poule B is alles nog mogelijk en zowel Tunesië, Zambia, Kaapverdië en Congo DR kunnen zich nog kwalificeren.

Afrika Cup: Kaapverdië – Zambia

Om het maar eens simpel uit te leggen: degene die vandaag wint is door naar de kwartfinale. Zowel Kaapverdië als Zambia wisten nog wedstrijd te winnen tijdens deze Afrika Cup. Kaapverdië speelde twee keer gelijk en Zambia verloor van Tunesië nadat het de eerste wedstrijd met 1-1 gelijkspeelde tegen Congo DR. Dat Zambia met een punt onderaan staat in Poule B, heeft het toch vooral aan zichzelf te wijten. Met name in haar tweede wedstrijd, tegen Tunesië, was het niet nodig om de punten af te staan. Zambia stond tot aan de zeventigste minuut nog met 1-0 voor en gaf uiteindelijk in de 89e minuut zelfs een punt weg. Kaapverdië staat tot nu toe waar het moet staan. In twee wedstrijden was het gelijkwaardig met de tegenstander en opnieuw een gelijkspel vanavond zou eventueel ook kunnen volstaan om door te gaan.

Congo DR – Tunesië

Of Kaapverdië met een gelijkspel door gaat heeft er mee te maken wat er bij deze wedstrijd begint. Als Tunesië de verwachtingen waarmaakt en gewoon wint van Congo DR hoeft Kaapverdië niet te winnen. Maar zo gemakkelijk gaat dat nog niet worden. Tunesië heeft dan al wel vier punten, overtuigend was het tot nu toe nog geenszins. Tegen Kaapverdië was Tunesië dan weliswaar beter, tegen Zambia had het toch vooral veel geluk. Net als gisteren belooft deze poule dus ook eens spannende ontknoping te krijgen. Zoals op de meeste grote toernooien worden deze laatste groepswedstrijden overigens tegelijk gespeeld. Zo heeft geen een ploeg een voordeel om een wedstrijd lam te kunnen leggen. De wedstrijden worden om 19:00 Nederlandse tijd afgewerkt in Equatoriaal Guinee.

Uitslagen Afrika Cup 25 januari

Groep D
Gabon – Equatoriaal Guinee 0-2
Congo – Burkina Faso 2-1

Afrika Cup 2015 – 26 januari 2015

Groep A
19.00 uur Kaapverdië – Zambia
19.00 uur Congo DR – Tunesië